VRIJESCHOOL – Bewegen in de klas (2)

.

De Vrije School Den Haag startte vier jaar geleden* met het project de ‘bewegende klas’. Bankjes blijken geschikt als hindernisbaan.

Meer bewegen leidt tot betere leerprestaties, zo claimen sommige wetenschappers. In het Duitse vrijeschoolonderwijs zijn bewegende klassen al heel normaal. Toen ze daar op de school van haar neefjes zag hoe goed het concept werkte, raakte leerkracht Annemiek de Leeuw razend enthousiast. Ze kreeg de ruimte om dit uit te proberen in haar eerste klas (groep 3) van de Vrije School Den Haag en inmiddels draait het experiment al voor het vierde jaar.
Elke dag begint ze met een soort apenkooi; een parcours van bankjes hoogopgetast of dienend als evenwichtsbalk. Vervolgens wisselen leerlingen zelf steeds de opstelling. Net naar wat nodig is: de bankjes in rijen achter elkaar als de juf iets uitlegt op het bord, of leerlingen gebruiken het bankje als tafeltje als ze moeten schrijven. “Het versjouwen van meubilair leidt niet tot chaos, want kinderen hebben vaste plekken en weten precies wat ze moeten doen”, vertelt De Leeuw, die veel voordelen ziet. “Zeker de eersteklassers [groep 3] zijn nog zo springerig, veel bewegen is gewoon een must. Bovendien krijgen de hersenen zo meer zuurstof en zijn leerlingen meteen gefocust na een evenwichtsoefening.”

Leren met je lijf
Leren gaat volgens haar beter als ze hun hele lijf en dus alle zintuigen kunnen gebruiken: leren met hoofd, hart en handen. “Door bijvoorbeeld in je handen te klappen, kun je op een heel natuurlijke manier leren rekenen.” Een kringopstelling als basis levert ook winst op: iedereen zit op de eerste rij. De Leeuw: “Ik zie alle leerlingen en zij zien elkaar, waardoor ze veel meer met elkaar verbonden zijn. Ze zijn minder snel afgeleid, doen actief mee en leren dus ook van elkaar.”
Als de resultaten inderdaad goed zijn, zal het concept op haar school worden uitgebreid naar andere klassen. Iets wat elke leerling toejuicht, aldus De Leeuw. “De anderen zijn namelijk stikjaloers, iedereen wil dit wel.” Ook andere scholen zijn geïnteresseerd. Volgens De Leeuw kan elke school hier haar voordeel mee doen: “Scholen hoeven niet meteen hun inrichting radicaal te veranderen, maar kunnen ook alleen die dingen eruit halen die bruikbaar zijn. Kom gerust eens kijken.”

Onlangs verscheen, op initiatief van Annemiek de Leeuw, de vertaling van het boek ‘Klas in Beweging’ van Martin Carle, €15,00, ISBN 9789402125016.

D van ’t Erve, in Onderwijsblad van de Aob, 21-03-2015

.

bewegen in de klas
L.L.. Oosterom over: beweging tussen persoon en wereld; kind leert bewegend de wereld kennen; sport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.