Over mij

.

Een kleine 40 jaar lang was ik vrijeschoolleerkracht.
Ik vond het een geweldig beroep.
Ik deed het met hart en ziel.
Toch was het soms zwaar; teleurstellingen bleven mij niet gespaard; ik zou een aantal dingen nog wel eens over willen doen…..

Steiners antroposofie heeft mijn leven rijker gemaakt; het werken met de kinderen, gesteund door zijn aanwijzingen, nog meer.

Ik was en ben nog steeds iemand van onderzoeken, vorsen, wie heeft de beste ideeën.

Er ligt een schat aan aantekeningen, artikelen, boeken.

Ik zet zoveel mogelijk op deze blog in de hoop dat jongere collega’s er nog iets aan hebben.

Ik hoop dat zij net zo of nog meer van de kinderen en de vrijeschoolpedagogie
houden dan mij vergund was.

Alleen ik ben verantwoordelijk voor de inhoud van deze blog: de Vereniging van vrijescholen of andere vrijeschoolinstanties, de vrijescholen en vrijeschoolleerkrachten kunnen er niet op worden aangesproken.

Pieter H.A.Witvliet

Dit is geen commerciële blog en geheel belangeloos van opzet.
Mocht blijken dat er iets op werd geplaatst waarvoor rechten gelden,
laat mij dit dan weten zodat het kan worden verwijderd.
.

P.S. De tekstkleur van de artikelen van anderen staat altijd in zwart. Woorden van Steiner hebben de tekstkleur groen.
Mijn eigen opmerkingen en artikelen hebben de tekstkleur blauw.

1-0

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Advertentie

52 Reacties op “Over mij

  1. Beste Pieter,
    Hier een Vlaamse genieter van de rijkdom aan artikelen die te vinden zijn op jouw site. Na méér dan 30 jaar muziekles voornamelijk in de bovenbouw en met nog zo’n 5 jaar “te gaan” lijkt de wereld soms op z’n kop te staan. Antroposofie en dus zeker ook jouw artikelen en bijdragen hebben er steeds voor gezorgd de blijk op de dingen ‘open te houden’, de voetjes stevig in Vlaamse gronden, het hoofd koel in de wind en het hart vervuld van rijkdom. Werken in een Steinerschool is niet altijd gemakkelijk en dat is een eufemisme, maar de vervulling van boeiende inhouden en het werken met kinderen en jongeren is steeds uitdagend, spannend, leer-rijk en vervuld van wederzijdse begeestering.
    Hierbij zeker ook dank aan allen die dit werk weten te verdiepen met inhouden die van levensbetekenis zijn voor mij. En dus ook jouw bijdragen geven me een serieuze “boosterprik” om straks weer vol enthousiasme koorles te mogen geven. Bedankt!

    • Beste Wouter,
      Dank voor je woorden. Het is fijn om af en toe te horen dat de rijkdom aan artikelen die ik dankzij de inspanning van vele auteurs hier kan delen, (nog steeds) van waarde is. Ik wens jou op mijn beurt nog een prachtige tijd in dit zo bijzondere onderwijs.
      Hartelijke groet,

      Pieter W

  2. Wat een enorme rijkdom vind ik hier op uw blog, superblij mee! Dankuwel voor het delen!

  3. Hoi Pap,
    Wat ben ik trots als ik al deze reacties lees!

  4. Beste Pieter,
    Op zoek naar informatie over een plant stuitte ik op jouw ‘werkstuk’, ongelooflijk wat een rijkdom, wat zal ik hier nog vaak gaan ronddolen en wijs worden, dank je wel!
    Alle goeds en hartelijke groet,
    Esther de Gans

  5. Hallo, in van mijn moeders laatste dagen voor haar overlijden een paar weken geleden, vertelde ze ons een versje dat we nog nooit gehoord hadden. De eerste zinnetjes weten we nog, en die staan ook hier weergegeven. Maar weet u hoe het verder gaat?

    Met vriendelijke groet,
    Frans Wilbers

    Het betreft:
    29)
    MIJNHEER DE APOTHEKER
    Mijnheer de apotheker
    lk weet het niet zeker
    Geef me voor zes en half
    ’n Potje vlooienzalf
    ’t Is niet voor mij
    Maar voor mijn kameraad
    Die buiten aan de deur staat.

    • Het spijt me, mijnheer Wilbers, in het boekje waarin ik dit versje vond, gaat het ook niet verder. Misschien is er door deze of gene nog wat aan toegevoegd, zonder dat dit in bredere kring bekend is geworden.

      Groet,
      Pieter HA Witvliet

  6. Beste Pieter,
    Al hoewel vanuit een totaal andere invalshoek – namelijk als Nederlandse bekeerde moslima (doch met vrijeschoolachtergrond) is uw website een geweldig naslagwerk voor mij als thuisonderwijzende ouder (een islamitische vrijeschool bestaat helaas niet) en zijn uw artikelen als leidraad gebruikt voor vele projecten en periodeschriften. Mijn dank is groot. Met vriendelijke groet

  7. Nog steeds erg dankbaar.

  8. Philia de Vries

    Tjonge Pieter wat een schat aan informatie geef je hier. Ik zoek nog specifiek waar en wat Steiner zegt over hoe het kleine kind vanuit de krachten van het hoofd groeit, weet jij waar ik dat kan vinden, of heb ik er over heen gelezen ergens? Ik heb het nodig als verwijzing voor mijn scriptie.
    Met hartelijke groet! Philia

  9. Beste Pieter,

    Ik maak vaak gebruik van je blog, heel fijn dat jij dit met ons wilt delen.

    Esther Dekker

  10. Dear Pieter,
    Your blog is such a gift to all of us pedagogues! Thank you. My Dutch is good enough to read and understand but not good enough to write anymore. I have been in England for 49 years now.
    Thank you so much.

  11. Beste Pieter,

    Wat geniet ik van het lezen van je blogs! Als je wil, kan je op mijn site nog meer bekendheid geven aan je blog door er een pagina voor aan te maken in de categorie antroposofie online. Zou ik erg leuk vinden!

    Groeten,

    Matthijs
    http://www.antroposofie.info

  12. Dag Pieter, hartelijk dank voor je verhelderende bijdrage. Ik ben begonnen met de begeleiding van een Portugese Vrije School (muziek) docent die ook handenarbeid aan de klassen 4,5 en 6 geeft. Aangezien ik vooral handenarbeid heb gegeven in de Midden- en Bovenbouw ben ik op zoek naar verdere voorbeelden van wat Nederlandse collega’s in deze klassen doen. Mocht je iets weten dan hoor ik het graag van je.
    Met vriendelijke groet,
    Anton Klein

  13. Beste Pieter,

    Hartelijk dank voor het zo belangeloos beschikbaar stellen van jouw werk! Voor het schrijven van mijn afstudeeronderzoek heb ik al fijn gebruik kunnen maken van de pagina. Nu ben ik ook op zoek naar teksten waarin Steiner het waartoe van de vrijeschool zo overkoepelend mogelijk benoemd. Ik heb daar al best veel voor kunnen vinden, maar kan de bron van het onderstaande citaat niet opsporen, terwijl het toch op zo veel vrijeschool websites genoemd wordt. Heb jij een idee?

    ‘De vraag is niet, wat de mens moet kunnen en weten teneinde zich in de bestaande sociale orde te kunnen inpassen; maar wel, wat is in aanleg in de mens aanwezig en wat kan in hem ontwikkeld worden. Dan wordt het mogelijk dat de opgroeiende generatie aan de maatschappij steeds nieuwe krachten aanreikt. Dan zal in de samenleving steeds datgene tot ontwikkeling kunnen komen, wat de er binnentredende generatie van mensen in zich draagt. Maar van de opgroeiende generatie mag niet datgene gemaakt worden, wat de bestaande maatschappij van deze generatie maken wil.’

    Bij voorbaat dank!

    Janneke

    • Beste Janneke,
      Fijn dat je wat aan de publicaties hebt!
      Wat je vraag betreft:
      De geciteerde woorden staan in GA 24 blz. 37 : Aufsätze über die Dreigliederung des sozialen Organismus und der Zeitlage 1915-1921

      Een Nederlandse vertaling heb ik niet kunnen vinden.

      Nicht gefragt soll werden: Was braucht der Mensch zu wissen und zu können für die soziale Ordnung, die besteht; sondern: Was ist im Menschen veranlagt und was kann in ihm entwickelt werden? Dann wird es möglich sein, der sozialen Ordnung immer neue Kräfte aus der heranwachsenden Generation zuzuführen. Dann wird in dieser Ordnung immer das leben, was die in sie eintretenden Vollmenschen aus ihr Generation machen; nicht aber wird aus der heranwachsenden das gemacht werden, was die bestehende soziale Organisation aus ihr machen will.

      Succes met je afstudeeronderzoek.

      groet,

      Pieter W

      • “De vraag is niet, wat de mens moet kunnen en weten teneinde zich in de bestaande sociale orde te kunnen inpassen; maar wel, wat is in aanleg in de mens aanwezig en wat kan in hem ontwikkeld worden.”

        Dit zegt alles, nietwaar? Hij was zijn tijd in menig opzicht ver vooruit.

  14. Wat fijn! Heel erg fijn! Bedankt!
    Lieve groet,
    Sarah

  15. Beste Pieter,
    dankjewel voor deze fijne blog en al de informatie en ideeën die je aandraagt. Ik lees regelmatig stukjes ter voorbereiding op mijn lessen en heb er altijd wat aan. Veel dank daarvoor.
    Hartelijke groet, Mirjam

  16. Beste Pieter,
    Wat fijn deze informatie op internet! Ik ga maandag beginnen met de eerste klas. Ik heb natuurlijk al veel informatie verzameld, maar jouw blogs vullen aan en voegen toe. Hartelijk dank daarvoor! Vriendelijke groet, Tessa

  17. sabine kafoe-hetem

    Beste Pieter, wat mooi dat je deze blog hebt opgezet. Ik ben moeder van 2 jonge kinderen en geinteresseerd in de antroposofie. Wij gaan nu niet naar de vrije school, maar ik heb met en vriendin en onze kinderen wel gezamenlijk pinksteren gevierd. Daarbij heb ik veel gehad aan de achtergronden die op deze blog staan. Dankjewel. Sabine Kafoe-Hetem

  18. Hallo Pieter,
    Wat een mooie en informatieve site, super!
    Ik wilde je graag persoonlijk wat vragen maar kan geen mail adres vinden. Zou je mij willen mailen?
    Alvast bedankt.
    Harte Groet, Saskia de Heij.

  19. Beste Pieter,
    ik kwam toevallig vandaag op je blog en was blij verrast door de rijkdom die je hier op de blog hebt gezet. Dankjewel voor het verzamelen en schrijven. Ik ga er zeker gebruik van maken!
    groeten, Miriam

  20. Hoi Pieter,

    Het is lang gelden dat ik ooit bij je heb stage gelopen. Ook toen gaf je me goede ideeën.Wat fijn dat je al je ervaring en lesstof met ons wil delen.

    Vriendelijke groet

    Christiaan Hartman
    School de Hofakker

  21. Dag Pieter,
    Ik werk al vele jaren als Vrijeschool leerkracht met heel veel plezier. Leuk om dit blog te volgen! Ik zal het ook delen op mijn twitter account @JufHettyVrijeSchool.
    Hetty

  22. Fijn, zo’n reactie.
    Dank je wel.

    groet,
    Pieter Witvliet

  23. Dag Pieter,

    Wat een rijkdom. Dankjewel voor het delen. Ik en mijn collega’s zullen er dankbaar gebruik van maken. Niet voor de klas, maar in ons werk op Orion. Een woon- werkgemeenschap voor mensen met een zorgvraag aan de rand van Rotterdam. Met als inspiratiebron de Antroposofie.

    Hartelijke groet, Lenny.

  24. Dag meneer WItvliet,

    Wat een fijne blog. Een prettige inspiratiebron om het schooljaar mee te starten. Bedankt voor het delen van uw kennis en ervaring.

    Groeten, Katja

  25. Beste meneer Witvliet,

    wat fijn dat u dit met ons deelt. ik heb al menig artikel door gelezen en als inspiratie gebruikt voor mijn lessen.

    Hartelijke groet,
    Bianca

  26. Beste Anke,
    Dank je wel.
    Nee, de foto staat gewoon bij veel meer te kiezen foto’s en andere lay-outs enz. wanneer je bij Word-Press een blog begint.

  27. Beste mijnheer Witvliet,

    Ik heb net een boek gelezen over het leven van Rudolf Steiner, waarin ook zijn ideeën heel beknopt worden weergegeven. Het gaat om “Rudolf Steiner, antwoord op de toekomst” van J. Hemleben. Ik heb de tweede druk uit 1975.

    Ik vind het interessant dat Rudolf Steiner een wetenschap zoekt die het verschil tussen iets levends en iets doods kan verklaren, en dat die wetenschap naar de betekenis van de dingen zoekt. Ik ben zelf opgeleid als wiskundige en kan daarmee de zin en de betekenis van mijn ervaringen niet verklaren. Zoals bijvoorbeeld het verschil tussen een leuk feestje en een feestje dat niet leuk is. Of het verschil tussen bewegingen uitvoeren en dansen.

    Ik had moeite om het genoemde boek te begrijpen omdat termen als ziel en geest voor iedereen iets anders betekenen. Bedankt voor uw blog: daar staan deze termen helder uitgelegd en de logica die erachter zit. Zo wordt de stof veel minder zweverig en zo heb ik enig idee van de uitgangspunten van de antroposofie gekregen.

    Met vriendelijke groet,

    Martijn Dirkse
    Delft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.