VRIJESCHOOL – Rudolf Steiner – Algemene menskunde – voordracht 3 – alle artikelen

.

ALGEMENE MENSKUNDE ALS BASIS VOOR DE PEDAGOGIE – GA 293

voordracht 3

De bladzijden verwijzen naar de vertaling van 1993

Een kleine uitleg over de indeling in paragrafen:
Het eerste cijfer verwijst altijd naar de voordrachtenvolgorde in de uitgave. [2-
Het tweede cijfer is het onderwerp van de beschouwing, aangegeven met het bladzijnummer en een korte inhoudsomschrijving. [3-1]
Het derde cijfer [3-1-1] geeft een uitbreiding aan van de inhoud van [3-1]
Wanneer je de gang door de voordracht wil volgen, hoef je de uitbreidingen niet per se te lezen, al horen ze er inhoudelijk wel bij. De volgorde door de voordracht is dus de reeks [3-1] [3-2] [3-3] enz.
Als kleur: rood

[3-1] blz. 46
Over de ongelijkheid binnen het lerarenberoep; [met eigen voorbeelden] de (vroegere) hiërarchie van kleuterjuf tot professor; de huidige uitdrukking daarvan in de salariëring; eerste drie jaar in het leven belangrijker dan de (3) academische jaren

[3-2] blz. 47
De gevolgen van het Concilie van Constantinopel 869 waarbij de geest werd ‘afgeschaft’ voor de beschouwing over de mens. Dualisme; trichotomie; ontwikkelingsfasen; dit concilie als ‘wieg’ van het materialisme en daardoor o.a. van het darwinisme.

[3-3] blz. 47/48
Wat betekent de wet van Robert Julius (von) Mayer: opgevat als het behoud van stof en kracht, voor de beschouwing over de mens, zijn ontwikkeling.

[3-4] blz. 49/50/51
De natuur benaderen vanuit de voorstelling of de wil. A.h.w. een samenvatting van vdr. 2. Het belang van de waarneming voor de toekomst.

[3-5] blz. 51/52
De natuur met het voorstellen benaderen is met iets doods naar het afstervende kijken; dat kan niet tot vrijheid leiden; de vrijheid ligt in het zuivere denken;

[3-6] blz.  53 t/m 56
Hoe zou de wereld eruit zien zonder de mens; velen menen: beter!; maar zonder de mens zouden m.n. de hogere dieren niet verschenen zijn; het menselijk stoffelijk overschot als desem voor het voortbestaan van de aarde;

[3-6-1] blz. 59 t/m 61
Een vervolg op blz. 53 t/m 59; het voortbestaan van de aarde kan niet zonder de mens; in natuurwetenschap en filosofie is de mens te veel ‘toeschouwer’, maar hij is deel van en voorwaarde voor de wereld; de mens draagt het dode (verleden) in zich -bot/zenuw, maar ook het leven(de) (toekomst) – bloed/spier

[3-7] blz. 56 t/m 57
Mens als ‘compositie’; stof ‘in verband’ gehouden door etherlijf; over ‘vernuft’ in de natuur: bionica; wespen en papier; voorbeeld: bot als steunpilaar: zo zou een architect het maken; bot-mens en spier-mens; het dode in het tekenen (vb.)

[3-7-1] De drieledige mens als grondslag voor een verruiming van de medische wetenschap
O.Wolff over: mens wordt natuurwetenschappelijk bezien; dit moet worden verruimd; één verruiming is de drieledige mens; zenuw-zintuigsysteem; verhouding warmte-kou; verharding-koorts; stofwisselings-ledematensyteem; ritmische systeem; evenwicht in tegenstellingen; de zienswijze i.v.m. bepaalde ziekten.

[3-8] blz. 57 t/m 58
Botten en zenuwen i.v.m. abstract denken; denken en zoutafzetting in de hersenen; zielenbelevingen, w.o. het denken kunnen niet doordringen in deze zouten en worden teruggekaatst: daardoor ontstaat een voorstellingsbeeld; 

[3-8-1] blz. 58 t/m 59
Verdere uitwerking van [3-8]: waarom kan de mens wiskundig denken. Betekenis van rechtop kunnen lopen; wat het dier niet kan; opmerkingen over ‘abstract denken i.v.m. het bottenstelsel uit GA 205, 218 en 311

Algemene menskundealle artikelen

Menskunde en pedagogiealle artikelen

Rudolf Steineralle artikelen op deze blog

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.