VRIJESCHOOL – Grohmann – leesboek voor de plantkunde (33)

.

Gerbert Grohmann

‘leesboek voor de plantkunde’

blz.119, hoofdstuk 33                                                                       alle hoofdstukken
.

DE ROOS
Wat spreidt deze haar veernervige blaadjes zorgvuldig uit en hoe ze die uit verschillende blaadjes samenstelt. Ieder blaadje heeft een apart steeltje en alle randjes zijn van tandjes voorzien. Ze neemt er dan ook de tijd voor, de roos. Voor ze haar bloemknoppen laat komen, moeten er eerst langere bladscheuten gegroeid zijn en tussen de stengelbladeren en de bloembladeren staat een groene kelk, die er heel anders uitziet dan de stengelblaadjes. Nooit kan het bij de roos voorkomen dat stengelblaadjes en bloemblaadjes door elkaar gehaald worden. Alleen al doordat de roos een houtachtig gewas is, kun je weten dat ze doortrokken is met aardekracht. De aarde helpt mee, wanneer de roos haar stekelige twijgen in bevallige bogen naar alle richtingen laat gaan. Aan het puntje neigen ze zich weer naar de aarde. En wie eens geprobeerd heeft een wilde rozenstruik uit de grond te trekken, zal gemerkt hebben, hoe stevig  ze met de aarde is verbonden door haar wortels. Onder de grond zit nog eens een boompje, maar dan omgekeerd. Blad van de heggenroos, een tuinroos en van de appelboom.

Alles wat de roos doet, doet ze samen met de aarde. Wanneer de aarde in de lente groen gaat worden, begint ook de roos uit te lopen. Wanneer de aarde overvloedig ranken en loten doet groeien, laat ook de roos haar uitlopers krachtig groeien en woekeren en als tenslotte het uitlopen overgaat in het verrukkelijke bloeien, zie je ook dat de rozenknoppen opengaan. Is dan de tijd aangebroken dat de aarde aan struiken en bomen vruchten laat rijpen, dan begint ook de roos haar vruchten, de rozenbottels, te laten rijpen. Wanneer de nachtvorst het plantenleven al verlamd heeft, zie je de rode roosvruchten nog aan de kale bladerloze takkengeraamten gloeien. Zo gaat de roos samen met de aarde. Ze heeft de hele zomer nodig, vanaf de lente tot in de late herfst, tot ze alle stadia van haar ontwikkeling doorlopen heeft. De edele roos is met de aarde verbonden; de trotse tulp zou echter het liefst een rein hemelgewas zijn. Kijk je in haar zesdelige bloembekleedsel, dan zie je zes meeldraden, die daar in een prachtige ordening staan, zoals een ster. Wanneer het erg warm is, spreiden ook de bloemblaadjes zich nog tot een ster uit. De zesster is het hemelse geheim van de tulp. Je wordt dat het duidelijkst gewaar als je naar haar kijkt; ze zou de heerlijkheid van de hemel willen verkondigen, terwijl de roos een getuige is van de schoonheid van de aarde. Zo staan ze naast elkaar, deze twee gewassen.

SAMENVATTING

                      TULP                                                                               ROOS

waterig bolgewas                                                       plant met houtige wortelstok wortelen vlezig, onvertakt                                       wortels boomachtig vertakt voorjaarsplant, komt snel in bloei                         zomerplant, vormt voor ze
bloeit eerst langere bladscheuten 

bladeren eenvoudig, parallelnervig                      bladeren veernervig en
samengesteld

bloembekleedsel enkel                                            dubbel bloembekleedsel zesster                                                                         vijfster

.

over poëzie waar bij de roos een rol speelt

Terug naar de inhoud

Plantkunde: alle artikelen

VRIJESCHOOL in beeld: 5e klas: plantkunde

 

38-36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.