VRIJESCHOOL – Grohmann – leesboek voor de plantkunde (34)

.

Gerbert Grohmann

‘leesboek voor de plantkunde’

blz. 121, hoofdstuk 34                                                                        alle hoofdstukken

.

WONDERLIJK GEHEIM IN DE ROZENKELK
Je moet de rozen onderzoeken, wanneer je het geheim wil ontdekken; aan menige zal je vinden dat de vijf kelkblaadjes niet gelijk zijn, maar klaarblijkelijk zonder regelmaat getand zijn.
Al in oudere tijden heeft een natuuronderzoeker het volgende gedichtje in het Latijn geschreven. Vertaald luidt het ongeveer zo:

vijf broeders zijn het
twee van hen dragen een baard
twee van hen zijn zonder baard geboren
één van de vijf
heeft zijn baard maar aan één kant

De vijf broeders zijn vanzelfsprekend de blaadjes van de rozenkelk, de baarden de tanden. Om de wetmatigheid die erin verborgen zit beter te leren kennen, zijn op de tekening de aparte blaadjes genummerd. Blaadje 1 heeft aan beide kanten een baard, net als blaadje 2. Blaadje 3 is maar aan één kant van een baard voorzien; de andere kant is glad. Het 4e en 5e blaadje hebben geen baard; het vijfde is het kleinste van allemaal.
De natuuronderzoekers hebben onderzocht welke wetmatigheid zich achter deze schijnbare onregelmatigheid zou kunnen verbergen en ze hebben ook wat gevonden.
Ze hebben namelijk in de rozenkelk de wetmatigheid van de vijfster ontdekt.
Op onze tekening hebben we bij de vijfster getallen gezet, zoals wanneer je die zou opschrijven als je van één hoek uitgaand, de sterlijnen zou volgen. Ga je echter buiten de sterlijn om, dan krijg je de rij: 1, 4, 2, 5, 3. Wanneer je dan deze vorm met de rozenkelk vergelijkt, dan zie je meteen dat er een vijfster in
verborgen zit.

Het blad 1 heeft nog tandjes , blad 5 niet en blad 3 heeft ze maar aan één kant, daar waar de vijfsterlijn loopt. Waar deze naartoe gaat, namelijk het vierde blad, vind je geen tandjes meer.
Net zoals in de rozenkelk vind je ook in de plaatsing van de groene stengelblaadjes van de roos een vijfster, alleen is deze daar niet zo gemakkelijk te ontdekken, omdat de blaadjes aan de stengel niet in één vlak staan. De plant kan niet rekenen en toch is ze volgens verborgen getalwetten opgebouwd.
Zoals de zesster het hemelgeheim van de tulp is, zo toont ons de vijfster het geheim van de roos. Ja, zelfs de eenvoudigste rozenkelk kan het ons leren: kosmische wetten vormen de planten!

roos en tulp

Terug naar de inhoud

Plantkunde: alle artikelen

VRIJESCHOOL in beeld: 5e klas: plantkunde

 

39-37

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.