VRIJESCHOOL – Zintuigen (2-5/3-3)

.

René Lecluse, huidarts, Weledaberichten nr. 178  najaar 1998
.

POLAIRE PROCESSEN IN DE HUID (DEEL 3)

.

Alle planeten van ons zonnestelsel hebben een inwendige kern die bestaat uit een vurige, gloeiende massa. Alleen de planeet Pluto maakt, voor zover wij weten, hierop een uitzondering met een kern van ijs. De temperatuur in het binnenste van de aarde wordt geschat op gemiddeld zo’n 3000 graden Celsius! Daardoor beschikt de aarde over een eigen warmte die een aanzienlijk aandeel levert aan de energie van de aardse atmosfeer.

Wanneer wij een reis naar het binnenste van de aarde zouden maken, dan zouden wij onder de minerale aardkorst eerst een waterlaag aanboren (‘mineraalwater’). Daarna zou het alsmaar warmer worden, totdat wij bij het vuur zouden komen dat als een zon in het binnenste van de aarde gloeit.

Als wij dezelfde reis zouden maken in de menselijke huid, dan treffen we onder de ‘minerale korst’ van de hoornlaag de half vloeibare, waterige laag van de lederhuid aan en komen we ten slotte bij het onderhuidse vetweefsel. Net als in het binnenste van de aarde heerst in het onderhuidse vet een aangename warmte. De potentiële energie van vetweefsel is zelfs groter dan dat van koolhydraten en eiwitten; vetweefsel heeft dan ook een belangrijke functie bij de verzorging van de warmte- en energiehuishouding van ons lichaam.

Haarwortels

Naast vetweefsel treffen wij in de onderhuid ook nog haarwortels aan, die als het ware vanuit de opperhuid via een schacht (de haarschacht) zijn afgedaald. De haarwortels zoeken dus letterlijk de warmte op om te kunnen groeien. Vanuit de haarwortel groeit de haar (opgebouwd uit hoornmateriaal) met kracht verticaal naar buiten toe. Dit in tegenstelling tot de hoornlaag van de opperhuid die zonder kracht naar buiten opschuift. Zonder de warmte en voeding van de onderhuidse vetlaag zouden de haren hun groeikracht moeten missen. Wanneer bijvoorbeeld op de hoofdhuid deze voedende laag verdwijnt, dan ontstaat een blijvende kaalheid zoals die veel voorkomt bij mannen vanaf middelbare leeftijd.

Polariteit

Samen met de haarwortels vormt het onderhuidse vet een polariteit, namelijk: verzorgende groeikracht (van het vet) enerzijds en doelgerichte groeikracht (van de haren) anderzijds.

In deel 4 van ‘Polaire processen van de huid’ zal ik trachten de polaire krachten verder te ordenen en te verklaren, waarbij natuurlijk ook zal worden onthuld wat de onzichtbare kracht is die de polariteiten bemiddelt

.

Deel 1deel 2   deel 4

Zintuigenalle artikelen  zie voor de huid onder tastzin

Opvoedingsvragenalle artikelen

Ontwikkelingsfasenalle artikelen

Vrijeschool in beeldalle beelden

.

2744

.

.

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.