VRIJESCHOOL – Grohmann – leesboek voor de plantkunde (1)

.

Gerbert Grohmann

     ‘Leesboek voor de plantkunde’.

blz.7, 1e hoofdstuk                                                                            alle hoofdstukken
.

1 PLANTEN ZIJN KINDEREN VAN DE ZON, DIE OP DE AARDE GROEIEN
.

Wie ook maar een beetje heeft gekeken en nagedacht, kan weten, dat er zonder zon op de aarde geen planten kunnen leven. De aarde zou geen enkel gewas kunnen voortbrengen, wanneer ze niet steeds beschenen werd! Licht en warmte schenkend staat de zon aan de hemel als een oog dat liefheeft. Haar stralende blik betekent scheppingskracht.
In dit boek zal worden verteld hoe de zon het klaarspeelt om planten te voorschijn te lokken, stap voor stap, tot tenslotte bloei en vrucht kunnen ontstaan.

’s Zomer is natuurlijk de kracht van de zon het sterkst; tijdens de wintermaanden daarentegen, kan ze niet zo diep in de aarde binnendringen, omdat haar stralen schuin vallen, waardoor ook de lucht zo koud is. Zo komt het, dat ’s winters de groei van de planten stilstaat.

Zodra de zon langs de hemel een grotere boog gaat beschrijven en wanneer ze steeds  verder naar het oosten toe opgaat en verder westelijk achter de horizon verdwijnt en als de schaduwen dagelijks korter worden, omdat de zon natuurlijk ook hoger stijgt langs de hemel, dan komt het leven boven en onder de aarde weer in beweging.

Je weet helemaal niet waar de plantenkiemen overal verborgen lagen en je bent verrast en opgetogen dat je zoveel blaadjes, halmen en bloemen tevoorschijn ziet komen.

De bomen maakten van de winter ook de indruk, alsof ze gestorven waren, maar nu beginnen de knoppen te zwellen en bladeren en bloemen gaan zich ontwikkelen. De zon heeft ze uit hun winterrust te voorschijn gelokt.

Weldra merken de bijen het ook. Vrolijk zoemend hoor je het gonzen, zoals in een orgel; zo vlijtig zijn de bijen aan het werk en hoe vreugdevol ziet het er pas echt uit, wanneer ook de vlinders door de lucht fladderen.

Dat heeft de zon allemaal veroorzaakt. Ook onze planten in de vensterbank krijgen nu nieuwe blaadjes en bloempjes. In de tuin en op het land echter, begint nu het werk voor de mensen, want de aarde moet klaargemaakt worden voor de nieuwe bebouwing.

Wanneer we eens nauwkeuriger naar de planten kijken, krijgen we ook weet van die onbegrijpelijke veelvuldigheid. Elke soort is anders van vorm! Grassen, kruiden, heesters, struiken en bomen volgen hun eigen strenge wetmatigheden. Wanneer je ze allemaal samen bekijkt, krijg je een gevoel voor het wonder van de schepping en hoe meer je ze leert kennen des te meer moet je ze bewonderen.

Nadat we nu de macht van de zon genoemd hebben, moeten we echter ook moeder aarde naar waarde schatten, want wie zou willen geloven dat de zon alles alleen kan,  vergist zich terdege.

We nemen heel duidelijk waar, hoe de plantenwortels zich in het donkere aardrijk uitstrekken. Ze zien er niet groen uit, zoals de plantendelen die het licht ontvangen; ze hebben ook geen kleur, zoals bloemen en vruchten. Dat de wortels kunnen groeien komt, omdat de aarde ook leven in zich draagt, weliswaar ander leven dan de zon geeft, maar toch een krachtig en actief leven.

Ze heeft haar planten lief, die aarde en ze houdt ze vast in haar moederschoot. Alles wat op aarde gebeurt, valt ook de planten toe. Wanneer het regent, zuigt de aarde het water op en doet het de planten toekomen.

Het is een aardige opdracht voor een natuurwaarnemer eens te kijken hoe anders het plantenkleed eruit ziet in die streken waar weinig regen valt of waar het regenwater meteen wegzakt, dan waar de bodem veel vocht bevat. Je hoeft alleen maar aan zanderige streken te denken of aan steppen en woestijnen om te zien dat daar de zon niets te weeg kan brengen als ook de aarde niet het hare bijdraagt.

Maar je moet ook aandacht schenken aan de gesteentelagen en de grondsoorten waaruit de bodem bestaat. De prachtige arnica bv. kan niet tegen kalk. Je vindt haar dus alleen in streken waar geen kalk voorkomt, zodat je aan de planten al kan aflezen waar de bodemgesteldheid anders wordt.

Zo’n samenhang van bodem en plantendek komt veel voor. Voor de boer en de tuinman is ze van belang.

De aarde geeft haar voedingsstoffen niet alleen aan de wortel; ze dringen door tot in de hele plant.

Zo zie je dat zon en aarde samen moeten werken, willen de planten groeien.

Voor de planten is de zon de vader, de aarde daarentegen de moeder.
.

Naar de inhoud van het boek

.

Plantkunde: alle artikelen

5e klas: 5e klas alle artikelen

VRIJESCHOOL in beeld: 5e klas: plantkunde

3-1

.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.