VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – Kerstmis (26)

.

PUER NATUS EST NOBIS……….EEN KIND IS ONS GEBOREN

Wonderlijke wegen kunnen mensen gaan. Wonderlijke lotgevallen kunnen ook het deel zijn van hun werken.

De kerstspelen uit Oberufer in Hongarije, van geslacht op geslacht gespeeld ieder jaar opnieuw, leken hun levenskracht te verliezen in het midden van de vorige eeuw. Met zorg en moeite opgetekend en gecompleteerd, werden zij, door een Weense hoogleraar- taalkundige uitgegeven. Het boekje zal hier of daar nog wel bij een particulier of in een antiquariaat te vinden zijn. Of het veel gelezen
is ?

Het persoonlijke woord van deze enthousiaste geleerde bracht de stichter van onze scholen ertoe de spelen te laten opvoeren.

Een nieuw en buitengewoon rijk leven bloeide op na vijftig jaar van on­zichtbaarheid; na een schijndood van een halve eeuw.

En een opdracht werd eraan toegevoegd :  iedere lerarengroep zal ieder jaar voor de leerlingen dit spel opvoeren. Ieder jaar zullen zij hun leerlingen voorspelen dit spel, dat zo duidelijk de glans heeft van de grootse gebeur­tenis, die het keerpunt der tijden bewerkstelligde.

Hoe scherp moeten onze ogen zijn, hoe volhardend moeten wij blijven oefenen als wij willen zien, wat er in de wereld belangrijk is. Niet Augustus, niet Cyrenius, niet Herodes; evenmin Rome of Alexandrië, Athene of Jeruzalem, maar Nazareth en Maria.

Daar vindt het werkelijke gebeuren plaats.  De rest speelt zich af aan de buitenkant.  Er moeten er ook toen geweest zijn die wisten, die zich ver­heugden, maar hun naam of hun daden zullen wel niet in schrifttekens zijn vastgelegd. De gebeurtenis is liefelijk en toch ook vol vreemde schrik : ‘Vrees niet Maria’. Uitverkorenen van God zijn zelden uitverkorenen van de mensen.

Driemaal daags luidden eeuwenlang de klokken, driemaal drie keren om aan deze gebeurtenis te herinneren. Sinds enige tijd niet meer over de Nederlanden.

Het angelus klept niet meer.

Jozef werd  eeuwenlang vereerd om zijn trouw en mannelijke zelfbeheersing. Ook in onze stad droeg er een kerk zijn naam. Wie die ruimte aan de Kruiskade nu betreedt, vraagt zich wellicht veel af. Wellicht ook dit: Hoe scherp moeten onze ogen zijn, hoe volhardend moeten wij blijven oefenen als wij willen zien, wat er in de wereld belangrijk is.

Wie zijn ogen sluit, ziet niets. Wie met het gelaat tegen de aarde slaapt, ziet niet de hemel. Hij hoort niet.

Toch zijn het de herders die zien, het zijn de herders die horen, het zijn de herders die de Zon aanschouwen, in de nacht, in de aarde, in de winter.

Onzichtbaar is het licht en toch: het maakt alle dingen zichtbaar en aan­wezig.

Onzichtbaar blijft in het spel het Licht der Wereld en toch zien velen van de kleinsten het Kind. Toch zien ook wij met de herders het Kind in de kribbe, dat allen verlicht en ieder aanwezig kan maken.

Het volgen van het spel door vele jaren is een middel om het oog te scherpen. Het volgen van de herders op hun tocht, het mee opgaan naar Bethlehem in de nacht, het is een mogelijkheid om wakker te worden, om aanwezig te worden, om te kunnen horen en luisteren als de engel verkondigt. Verkondigt, wat er in de wereld belangrijk is.

Een kind is ons geboren,
een zoon is ons gegeven
en de heerschappij is op zijn schouder gelegd:
en zijn naam zal genoemd worden :
gezant van de grote raad.

Jesaja 9 :6.

(nadere gegevens onbekend)

.

Kerstmisalle artikelen

jaarfeestenalle artikelen

kerstspelenalle artikelen

VRIJESCHOOL in beeld:  advent    jaartafel       Kerstmis    jaartafel

.

403-380

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.