VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – Kerstmis (23)

.

KERSTVIERING IN HET GEZIN

Door de redactie werd mij gevraagd iets te willen vertellen over de wijze waarop wij thuis Kerstmis vieren, in ons gezin.

Zomaar een gezin binnen de vrijeschool, niet antroposofisch, niet uitgaand van een bepaalde kerk, wel zeer sterk meevoelend en meegroeiend met de wijze waarop de jaarfeesten in de vrijeschool tot uitdrukking komen. De kerstviering, eigenlijk beginnend met eerste advent, vormt zeker een hoogtepunt binnen al die jaarfeesten.

Opvallend hoe de moderne mens, juist in die decembermaand overspoeld met overdreven materialistische zaken als eten en drinken, feestkleding en cadeaus, steeds meer gaat zoeken naar de essentie van het kerstfeest, zo is het ons ook gegaan.

Van huis uit opgevoed met kerstdagen vol glitter en overdadigheid, zochten
wij als jong gezin al heel vroeg een andere weg.
Maar hoe moeilijk is die…….

Heel goed herinner ik me de waardevolle ideeën, die ik in onze begintijd binnen de vrijeschool, opdeed uit een schoolkrant van de Bergense Vrije School, door ouders volgeschreven met hun visie, hun viering van het kerstfeest, thuis.

Daarom denk ik, dat het zinvol kan zijn om met elkaar, ook binnen een schoolkrant van gedachten te wisselen over zó iets persoonlijks als dit feest.

Decembermaand is een maand waarin aanvankelijk toch de Sinterklaassfeer overheerst, ook al probeert de vrijeschool die sfeer zo rustig mogelijk te houden binnen haar muren.

De kinderen zijn opgewonden en druk en naar onze ervaring komen ze pas rond half december wat in de kerststemming.

Natuurlijk is er thuis al wel de adventskrans vanaf 4 weken voor Kerstmis: een eenvoudige ronde krans met 4 witte kaarsen, versierd met groen en witte bloemen, bij ons midden op tafel, doch vrij hangend aan vier linten, minstens zo mooi.

Iedere adventszondag wordt er één kaars door de kinderen aangestoken, waar­door we het gevoel hebben steeds dichter naar Kerstmis toe te leven. Vooral voor het jonge kind heel aanschouwelijk en te overzien. De zelfgemaakte kerststal komt half december op z’n vaste plaatsje. Op het strodak prijkt de ster en rond de kribbe {die nog leeg is ..} staan de schapen van verschillende makelij en in verschillende houdingen: het wollen schaap met de afgebeten poot (door poes) achterin, de staande en liggende dieren zelf van klei gemaakt door de kinderen meer naar voren. Maria en Jozef zijn op weg naar die stal en staan opzij en Maria draagt onder haar wijde rok het kindeke verborgen (hoe fel realistisch), dat op kerstavond door een van de kinderen in het kribbeke gelegd zal worden. Voor de stal een klein waxinelichtje dat brandend een wonderlijke glans naar binnen zal werpen op die bijzondere avond van 24 december. Langzaam worden er thuis steeds meer voorbereidingen getroffen: we maken kerstkaarten om te verzenden, we trekken kaarsen van bijenwas die de kin­deren vergezeld van een kerstgroet aan alle naaste buren rondbrengen en aan diegenen die ons gezin dierbaar zijn en aan wie we vaak door ons gevlieg en geren te lang voorbij zijn gegaan. En dan komt het kerstspel van de school:
Inderdaad een geschenk van leerkrachten en bestuur en hopelijk dit jaar weer als gezin te beleven; zo achter in de middag, als het schemert.

Desnoods in een gehuurde zaal, maar wel allemaal met elkaar, want er gaat veel verloren van dit geschenk door de wijze waarop het kerstspel het afge­lopen jaar werd “opgesplitst”. Juist het met z’n allen beleven is een waar­dige afsluiting van het eerste kwartaal en een prachtige start van de kerstweek thuis.

Kerstavond, 24 december in ons gezin:

De dag tevoren is de kerstdoos uit de kelder gekomen. Voor iedereen weer even spannend om alles terug te zien: de eenvoudige versierinkjes uit de kleuterklas; de prachtige strofiguren uit Zweden en Zwitserland, de grote stroster voor de top, gemaakt nog voor de kinderen werden geboren. Het is allemaal traditie en hoe opvallend sterk hangen de kinderen aan al die gebruiken, die elk jaar terugkomen. Ze genieten er zichtbaar van.

Met elkaar versieren we de boom, alleen de witte kaarsen plaats ik zelf en we zijn er met elkaar best een beetje trots op dat er in al die jaren vanaf toen de kinderen heel klein waren (3, 4 en 5 jaar en 2 jonge honden} er nooit een takje van de boom in brand is gegaan, natuurlijk kan je een boom met echte kaarsen niet gebruiken als “seizoenverlichting“, zoals iemand dat eens zo plastisch uitdrukte en is het niet mogelijk om te hollen en te spelen als de boom brandt, maar is dat niet juist de bedoeling?
Bij ons brandt de boom een uurtje voor het eten en daarna. Iedereen geniet van die momenten en is het zich bewus\t. We zitten rustig bij elkaar, luisteren naar muziek of iemand leest een verhaal voor. Opvallend: de kinderen vinden het steeds leuker dat laatste zelf te doen. Maar terug naar de kerstavond. Aan het begin van de avond, nog voor het eten, als het toch al goed donker is, maken de kinderen met hun vader een flinke wandeling in de omgeving. Als ze na een uur terugkomen straalt het hele donkere huis van binnen een zee van louter kaarslicht uit.
Naast de kerstboom roept ook voor alle ramen het zachte flikkerende schijnsel een welkom thuis. Je voelt dan werkelijk: “t wonder komt heel zachtjes aan, Kerstkind wil hier binnengaan”.
Een prachtig lied om op dat ogenblik met elkaar te zingen. Binnen, rond die stralende boom zingen we met elkaar en wie fluit wil spelen doet dat. Misschien studeren we dit jaar wel speciaal iets in, nu de kinderen ouder worden en steeds meer zelf actief betrokken willen worden in de viering.

Er zjjn zoveel mogelijkheden en vaak komen ze daar zelf mee aandragen. Dan volgt een kerstverhaal, speciaal door mij uitgekozen voor die avond, altijd aangepast aan de jongste van het gezin en vooral niet van te lange duur. Er zijn zoveel schitterende, eenvoudige verhalen. Kent U het verhaal van Werumeus Buning over Jacob de Bijter, de kameel van Koning Balthazar, die alleen maar schopte en trapte tot hij het Kerstkind ontmoette? Misschien is het eerder iets voor Driekoningen, maar voor gro­tere kinderen (vanaf ca. 9 jaar) zeer geschikt. Vorig jaar waren de verha­len die Joop Buma voor z’n eigen leerlingen schreef, voor jong en oud een werkelijke verrijking. Als adventsverhaal voor de maand december was bij ons een groot succes, de vertelling over Maria’s kleine ezel van Gunhlld Sehlin. Het laatste hoofdstuk vormt een prachtig hoogtepunt op kerstavond. Op de boekentafel op school is er zeker keuze genoeg voor iedere leeftijd. Na het verhaal mag één van de kinderen het kindeke in de kribbe leggen, ieder jaar om de beurt een ander, daarna drinken we nog wat met elkaar. Een sobere maaltijd (Jezus werd immers in de grootste eenvoud geboren) completeert ons kerstsamenzijn aan een stemmig versierde tafel. Daarna is er nog tijd voor een spel of muziek.

Voor een nachtdienst in de kerk vonden wij onze kinderen tot nu toe nog te jong.

Kerstavond, 24 december, een avond per traditie altijd gereserveerd voor
ons eigen gezin: een ogenblik van bezinning en dankbaarheid voor wat we
hebben met elkaar. Zonder gehol, zonder bezoek en zonder voorbereidingen
van gecompliceerde diners.
De dagen daarna staat ons huis voor anderen weer open, doch die avond willen we slechts met elkaar de komst van het Kind vieren.
Zó gaat dat in ons gezin, hoe viert U het met de Uwen?

(Valerie Schepers, nadere gegevens onbekend)

.

Kerstmisalle artikelen

Jaarfeestenalle artikelen

VRIJESCHOOL in beeldKerstmis     jaartafel

.

404-381

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.