VRIJESCHOOL – Opvoedingsvragen (23)

.

luizen
.

Iedere school heeft er mee te maken. Er zijn altijd kinderen met luizen, de ene tijd meer dan de andere.
We kunnen het (ze) niet laten lopen en proberen er wat tegen te doen.

De ‘luizenmoeders’- ook wel -vaders, is een begrip: ze komen a.h.w. de kinderen ‘vlooien’ om te ontdekken of er luizen zijn.

Er bestaan zelfs luizenklinieken o.a. een in Houten.

Vragen aan een medewerker:

Wetenswaardigheden

Waarom krijgen we de luis maar niet uitgeroeid?

„Luizen vermenigvuldigen zich snel. Een vrouwtjesluis hoeft maar één keer in haar leven te paren.
Dat sperma slaat ze op, om zichzelf de rest van haar leven te bevruchten. Een luis legt per dag acht eitjes. Als je er vijf op je hoofd hebt, krijg je er dus al veertig per dag bij. De luis bestaat al sinds de mensheid en uitroeien gaat niet lukken.”

Waarom krijgen voornamelijk kinderen luizen?

„Er zijn genoeg volwassenen die ze krijgen, maar daar rust nog steeds een taboe op. Er is een grote toename op middelbare scholen. Dat heeft alles te maken met de mobiele telefoon. Wanneer jongeren selfies maken en daarbij hun hoofden dicht bij elkaar houden, kunnen de luizen zo overlopen.”

Was je beddengoed, knuffels, jassen en sjaals: dat was decennia geleden het advies. Gaat dat nog op?

„Dat advies gaat nog rond, maar het is helemaal niet nodig. Je kunt rustig je ongewassen bed inkruipen. Alles van haren ontdoen is genoeg. Mocht je toch een luis op je kussen vinden, dan betekent dat dat hij ten dode opgeschreven was. Na 55 dagen, aan het einde van hun levenscyclus, laten luizen los. Ze kunnen zich echt alleen maar vasthouden aan haar. Dus niet aan gladde oppervlakten en ook niet aan kleding en knuffels. Heb je een jas waar losse haren aan kleven, dan kan een luis zich daar wel aan vasthouden met zijn klauwtjes.”

Zijn er nog meer mythes die stug blijven rondgaan?

„Een hoop. Het beeld dat mensen van luizen hebben is erg gedateerd. Vroeger zei men dat ze op vies haar afkwamen, later juist dat ze van schoon haar houden. Geen van beide is waar. Ze komen af op de zoetheid van je bloed. Als je altijd geprikt wordt door muggen, vindt de luis je ook lekker. Ook verwarren mensen luizen nog weleens met vlooien en denken ze dat ze kunnen springen. Dat kunnen ze niet, maar ze kunnen wel snel lopen als er haarcontact is.”

Zijn ze te bestrijden met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes?

„In de winkel verkopen ze van alles waar de luis zogenaamd niet van zou houden, maar een luis kan zijn ademhalingskanaaltjes afsluiten voor schadelijke stoffen. Over de bestrijding horen we de wildste verhalen, met middeltjes van aceton tot mayonaise. In onze kliniek, waar je terechtkomt als het zelf niet lukt, werken we met een medisch apparaat dat de neten doodt. Die zijn overigens niet wit, zoals altijd gedacht werd, maar donkerbruin tot zwart. Tót de luis uitkomt: dan blijft er een transparant eierzakje achter dat wit oogt in het haar.

Als je er thuis vanaf wilt komen, is het enige product van de drogist dat kan werken iets op basis van dimethicone, een siliconensoort Dat heeft een verstikkende werking. Het doodt alleen niet alle  neten. Gefaseerd het hele haar doorkammen met een goede luizenkam werkt beter.

Tips van de expert

Lange haren

Maak lange haren vast in een hoge knot. Gebruik daarvoor geen stoffen elastiek, daar gaan veel haren in vastzitten. Kies voor een kunststof variant.

Gel

Smeer een flinke klodder gel of een ander plakkerig product in je haar. Zo is er minder snel haarcontact met anderen, omdat je geen losvliegende plukken haar hebt.

Luizenkam

Schaf een goede luizenkam aan. Een stevig exemplaar waarvan de tanden niet buigen is raadzaam, zo kam je alle luizen en neten eruit. Doe dit bij voorkeur op nat haar, dan hebben ze minder kans weg te lopen.

.

Opvoedingsvragen: alle artikelen

Vrijeschool in beeld: alle beelden

.

2741

.

.

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.