VRIJESCHOOL – Rudolf Steiner – Algemene menskunde – voordracht 11 (11-5-2)

.

In voordracht 11 spreekt Steiner op een bijzondere manier over de moedermelk.
(11-5).

Er is vanuit andere bronnen veelvuldig over moedermelk gepubliceerd.

Hier een soort ‘laatste stand van zaken’:

Perfect afgestemd

■ Moedermelk is volledig afgestemd op de baby en groeit met je kind mee.

■ De melk van een premature baby heeft een andere samenstelling dan die van een op tijd geboren baby. En de melk die een kind van drie maanden drinkt, is heel anders dan de melk van een pasgeborene.

■ Moedermelk bevat voedingsstoffen en stoffen die de gezondheid van het kind bevorderen. Die verkleinen de kans op allerlei ziekten en aandoeningen.

■ Borstvoeding verlaagt de kans op onder meer middenoorontsteking, obesitas, suikerziekte, astma en eczeem. Als de moeder griep of corona heeft gehad, krijgt haar kind via de borstvoeding antistoffen binnen.

■ De moeder heeft minder last van bloedverlies na de bevalling omdat tijdens het drinken de baarmoeder samentrekt. En ze is sneller op gewicht. Ook heeft ze minder kans op borstkanker, eileiderkanker en botontkalking.

Bron: ED, 03-08-2021
.

Algemene menskunde: voordracht 11 – alle artikelen

Algemene menskundealle artikelen

Rudolf Seineralle artikelen op deze blog

Menskunde en pedagogiealle artikelen

.

2525

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Advertentie

6 Reacties op “VRIJESCHOOL – Rudolf Steiner – Algemene menskunde – voordracht 11 (11-5-2)

  1. Wel een geruststelling dat poedermelk niet echt heel ongezond is en dat je altijd nog beter af bent dan als moeder alcohol of drugs of sigaretten gebruikt. Mijn ex en ook mijn dochter hebben zo goed als nooit wat van deze drie gebruikt. Ikzelf rook al zowat 30 jaar niet meer. Alcohol heb ik nooit wat aan gevonden. Bier lust ik niet eens.

    • Dat vond ik wel het spannende van de tijd waarin onze kinderen pubers waren: hoe gaat het met drugs en alcohol. Gelukkig is dat nooit een echt probleem geworden, al werd er wel geëxperimenteerd. Je kan en moet misschien ook niet als (groot)ouders alles naar je eigen inzicht willen regelen. We kunnen over van alles praten, maar wij proberen niet onze meningen op te dringen. Het is tenslotte hun leven.

      • Ja, gelukkig is dat ook altijd goed gegaan met mijn dochter. Ze heeft wel eens wat weed roken geprobeerd, maar ze vond er niets aan. Maar wat mijn kleinzoon betreft maak ik me er wel eens zorgen over. Hij is nu nog maar 8, maar het schijnt tegenwoordig bij jongeren heel normaal te zijn om bij het uitgaan een of ander pilletje te gebruiken om zich prettiger te voelen. En daar zijn ook levensgevaarlijke middelen bij.

  2. Goede informatie, Pieter. Mijn dochter en kleinzoon hebben geen moedermelk gehad, maar zijn gelukkig goed gezond. Ik hoop dat het zo blijft.

    • Dat jij en ik als (groot)ouder het beste voor onze (klein)kinderen wensen, is vanzelfsprekend. De producent Nestlé bijv. zet boven de beschrijving van de flessenvoeding dat borstvoeding het beste is. Maar daarmee is flessenvoeding nog niet per definitie ongezond. En vele kinderen zijn er groot mee geworden. Het zou mooi zijn als we een kind 2x zouden kunnen voeden: de eerste 6 mnd borst en de eerste 6 mnd. fles en dan vergelijken. Maar dat kan nu eenmaal niet (zoals ook niet met opvoedingsmaatregelen). En omgekeerd is het ook zo dat als een borst gevende moeder gifstoffen in haar lichaam heeft door bijv. drugs, roken en of alcohol, deze ook naar het kind gaan. Dan ben je als kind beter af met de poedermelk. En in veel kinderlevens, wereldwijd, is de fles levensreddend geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.