VRIJESCHOOL – Zintuigen {7-2)

.

Een klein resumé van de zintuigen, speciaal met het oog op de lichamelijke ontwikkeling van een baby:
.

Uit: Weleda Puur Kind, herfst 2003 nr. 12
.

Twaalf zintuigen

De vijf bekende zintuigen kunnen worden aangevuld tot twaalf als je de organen meerekent waarmee je je eigen lichaam en gevoelens waarneemt. De twaalf zintuigen zijn onder te verdelen in drie groepen:

1 De lichaamszintuigen: tastzin; levenszin; bewegingszin; evenwichtszin

2 De psychische zintuigen: reukzin; smaakzin; gezichtszin; temperatuurzin

3 De sociale* zintuigen: gehoorzin; taalzin; denkzin; ik-zin

Voor de ontwikkeling van je kind – en voor het lichamelijk welzijn van mensen in het algemeen – zijn vooral de vier lichaamszintuigen van belang. Het zijn de instrumenten waarmee je goed in je vel komt te zitten. Je kind verzorgen en opvoeden betekent eigenlijk hem helpen behoedzaam naar binnen te gaan in zijn lichaam. Op die weg komt hij weerstanden tegen waardoor zijn lichaamsbewustzijn wordt gewekt. De eerste weerstand is de huid met de tastzin. Als het kind zich door tastervaringen bewust is geworden van zijn eigen lichamelijke grens, kan hij verder naar binnen naar het vegetatieve zenuwstelsel waar de levenszin zit.

Na de grenservaring via de tastzin geeft de levenszin een gevoelservaring. Is dat gevoel prettig en behaaglijk, dan kan de stap naar de spieren worden gezet. Daar registreert de bewegingszin als in een soort telefooncentrale iedere beweging die het lichaam maakt. De laatste stap naar binnen is naar het bekken waar de evenwichtszin ligt. Uiteraard zit er ook een evenwichtsorgaan in het oor waarmee je je in de ruimte oriënteert. Maar om dat te kunnen zonder jezelf te verliezen, zul je eerst bij de evenwichtszin in het bekken moeten zijn aangekomen. Daarna kan het kind de omgekeerde weg gaan en zich als sociaal mens naar buiten richten zonder het contact met zijn eigen lichaam te verliezen.

Tastzin
staat voor aanraken, ontwaken en ontmoeten

Verzorging bij de baby: vasthouden en wikkelen
Pak een baby altijd goed vast, anders voelt hij zich verloren. Leg zelfs als het warm weer is een lakentje op hem.
Door een baby te wikkelen krijgt zijn tastzin een extra impuls. Hij zal zich daardoor extra geborgen kunnen voelen.

Levenszin
staat voor welbehagen en harmonie

Verzorging bij de baby: strelen
Door een babylijfje veel te strelen verandert de onbewuste waarneming van het stromende element in zijn lichaam in een gevoel van behaaglijkheid. Dat gebeurt ook na een warm bad. In de baby groeit daardoor het vertrouwen dat het leven goed en veilig is.

Bewegingszin
staat voor spelen, bewegen, concentreren en balanceren

Verzorging bij de baby: wiegen
Als je een baby wiegt, ontstaat er onbewust een oriëntatie op zijn spieren. Hij bouwt aan een krachtig netwerk van aanknopingspunten voor de spieren in de gewrichten en krijgt plezier in bewegen. Als hij wat groter wordt zal dat zich uiten in het voortdurend oefenen van kruipen, zitten, vallen en opstaan.

Evenwichtszin
staat voor centreren, staan, stabiliseren, bij jezelf blijven, in balans zijn

Verzorging bij de baby: rust
Leg je baby altijd op een stevige, vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat je hem zo neerlegt dat het zwaartepunt bij zijn bekken ligt. Dat geeft hem innerlijke rust omdat hij niet voortdurend hoeft te zoeken naar lichamelijk evenwicht.

*In de meeste literatuur hierover, worden deze zintuigen tot de ‘geestelijke’ gerekend. (Opm. PHAW)

.

Zintuigen: alle artikelen

Ontwikkelingsfasen: alle artikelen

.

1913

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.