VRIJESCHOOL – Kinderboekbespreking (5)

.

Er zijn heel veel kinderboeken.
Ze zijn en worden door allerlei recensenten besproken. Die hebben allemaal een opvatting of een boek mooi, goed, enz. is.

Er staan vaak illustraties in. Ook die worden mooi, dan wel minder mooi of zelfs lelijk gevonden. Maar hoe geldig zijn deze criteria. Smaken verschillen en als ze opvoedkundig beoordeeld worden, spelen allerlei mensbeelden, bewust of onbewust, ook hun rol.

De kinderen zelf vormen de grootste maatstaf. Als een boek telkens voorgelezen en of bekeken moet worden; als het ‘met rode oortjes’ wordt gelezen, verslonden, zelfs, dan weet je dat de schrijver of illustrator een snaar heeft weten te raken die nog lang naklinkt. Ook de kinderen hebben een smaak en het ene zal dit, het andere dat boek fijner vinden.

In de artikelenreeks ‘Kinderboekbespreking’ op deze blog zal er een aantal de revue passeren.

Amalia Baracs, Weleda Puur Kind, lente 2000, nr.5

Voor iets grotere kinderen is Beskows herfstboek Okke, Nootje en Doppejan. Daarin kun je meeleven met twee eikeljongetjes die in hun spel op een dwarrelend eikenblad door de wind worden meegevoerd. Ze komen terecht tussen, een paar kaboutervrouwtjes die net de schoongewassen  kabouterbaarden ophangen. Ze worden aan het werk gezet en moeten de schone baarden bezorgen bij de kabouters. Ondertussen worden de jongens thuis gemist. De eekhoorn en het hazelnootmeisje Nootje gaan het hele bos door om hen te zoeken. Natuurlijk komt alles goed en is er tot slot een prachtig feest bij volle maan. Dit boek is in twee formaten verkrijgbaar. De kleine versie is ideaal om mee op herfstvakantie te nemen.

.

boek

vanaf 4 jaar

.

Over de leeftijd

Over illustraties

Kinderboekbesprekingalle titels

Kinderboekbesprekingalle auteurs

.

1653

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.