VRIJESCHOOL – Kinderboekbespreking (6)

.

Er zijn heel veel kinderboeken.
Ze zijn en worden door allerlei recensenten besproken. Die hebben allemaal een opvatting of een boek mooi, goed, enz. is.

Er staan vaak illustraties in. Ook die worden mooi, dan wel minder mooi of zelfs lelijk gevonden. Maar hoe geldig zijn deze criteria. Smaken verschillen en als ze opvoedkundig beoordeeld worden, spelen allerlei mensbeelden, bewust of onbewust, ook hun rol.

De kinderen zelf vormen de grootste maatstaf. Als een boek telkens voorgelezen en of bekeken moet worden; als het ‘met rode oortjes’ wordt gelezen, verslonden, zelfs, dan weet je dat de schrijver of illustrator een snaar heeft weten te raken die nog lang naklinkt. Ook de kinderen hebben een smaak en het ene zal dit, het andere dat boek fijner vinden.

In de artikelenreeks ‘Kinderboekbespreking’ op deze blog zal er een aantal de revue passeren.

Amalia Baracs, Weleda Puur Kind, lente 2000, nr.5

Ook het winterboek Kan ik er ook nog bij? van Loek Koopmans is er in een groot en in een klein formaat.

Dit prentenboek met het geliefde zwaan-kleef-aan-thema, waarbij er steeds weer een dier bij komt en alle andere dieren opnieuw worden genoemd, is gebaseerd op een oud Russisch sprookje. Als een houthakker zijn rode want heeft verloren, gaat het sneeuwen, eerst zachtjes en dan steeds harder. De kinderlijke fantasie zorgt ervoor dat het heel gewoon, maar toch ook spannend is dat er zoveel dieren – eerst een muisje en ten slotte zelfs een dikke beer – in de want beschutting vinden. Het hondje van de houthakker ziet de want met al die dieren erin en blaft zo verschrikkelijk dat ze maken dat ze wegkomen. En zo vindt de boswachter zijn want gewoon terug op de grond, zonder te weten wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd.

Ook weer een kinderboeken uit duizenden: die vervelen nooit. En dat is ook als ouder of grootouder prettig als je peuter voor de honderdste keer hetzelfde verhaal wil horen.

.

boek

vanaf 3 jaar

.

Over de leeftijd

Over illustraties

Kinderboekbesprekingalle titels

Kinderboekbesprekingalle auteurs

.

1654

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.