VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – Kerstmis (13)

.

KERSTFEEST IN ZWEDEN

Keken we vorig jaar naar de viering van het kerstfeest in Engeland, nu richten we de blik meer naar het noorden: naar Zweden.

De Zweden worden in het buitenland vaak voor stijve en onge­naakbare mensen aangezien. Misschien terecht, maar éénmaal per jaar zeker onterecht. Dat is wanneer Kerstmis nadert. Er is geen land ter wereld waar men de Kerst zo intensief viert als Zweden. Vanaf de eerste advent hangt in de meeste Zweedse huizen een adventster voor het raam. Deze schijnt iedere avond, totdat de kersttijd voorbij is. Dit duurt in Zweden tot de 13e januari.
Dan is het Luciadag, op de 13e december. Genoemd naar de heilige martelares te Syracuse, die na martelingen op wonderbaarlijke wijze te hebben doorstaan, met een zwaard gedood werd. Haar feestdag viel tot de Gregoriaanse kalender­hervorming (1582) samen met de Midwinterdag en werd in geheel Europa met volksgebruiken gevierd.
Vroeg in de ochtend gaan de vrouwelijke leden van het huis rond en brengen koffie op bed. Eén van hen stelt Lucia voor, de lichtkoningin, met een licht­krans op het hoofd en het koffieblad in de hand. Na haar komen de anderen, allen gekleed in witte, lange hemden met kaarsen in de hand. Al rondgaand zingen zij het Lucialied. Ook is het een heel oude gewoonte dat er op deze dag peper­koekjes gebakken worden.

Op kerstavond (de avond voor de eerste Kerstdag) worden de kerstcadeaus uitgedeeld en eet men een maaltijd waarvan het menu elk jaar hetzelfde is. In elk huishouden is er een kerstham op tafel en verscheidene soorten haring en worst. Verder kunnen de tradities natuurlijk variëren in de verschillende gezinnen en in de verschillende delen van het land. Op de ochtend van de eerste Kerstdag gaan allen die kunnen naar de kerk. Een Zweed kan het hele jaar nóg zo onkerkelijk zijn, hij komt naar de vroege kerkdienst. De kerken zijn dan ook overvol en vaak moet men de vroege dienst herhalen, d.w.z. één dienst begint om 5 uur !s morgens en één om 7 uur.
Ook Driekoningen is een officiële zondag in Zweden. Tijdens de kersttijd worden er veel feesten gegeven voor vrienden en kennissen. Men danst en doet gezelschapsspelletjes voor kinderen en volwassenen.

De huizen zijn versierd met kerstkleden en massa’s kaarsen. In decoratieve kaarshouders en natuurlijk met de traditionele kerstboom. Alles ademt een kerst- en feestsfeer.

(bron onbekend)

.

385-363

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.