VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – St.-Maarten (17)

.

SINT-MAARTEN, EEN HEILIGE VOOR ONS, VOOR DE KINDEREN,  VOOR HET BESTUUR, DE LERAREN EN DE OUDERS

Een kinderliedje uit Thüringen luidt als volgt:

Martin   Martin   Martin
war ein fromiger Mann
er teilte seinen Mantel
mit einem armen Mann.
Zündet viele Lichter anr
dasz er droben sehen kann
was er unten hat getan.

Voor degenen die Sint-Maarten nog niet kennen:
“Sint-Maarten werd rond 320 in Hongarije geboren als zoon van rijke Italiaanse kooplieden. Toen hij zich op 15-jarige leeftijd bij het leger geëngageerd had, bekeerde hij zich toen hij 18 geworden was, tot het Christendom.
Na zijn dienstplicht begaf hij zich naar Hilarius, bisschop van Poitiers,
vervol­gens was hij een tijdlang diaken en later werd hij bisschop van Tours. Hij over­leed in 397. Volgens de legende scheurde Sint-Maarten een stuk van zijn soldatenmantel om het aan een behoeftige te geven en het is onder deze omstandigheden, dat hij meestal wordt uitgebeeld.

Sint-Maarten is een sympathieke heilige die zeer veel als schutspatroon is
ge­bruikt, o.a. van de bedplassers, het gehoornde vee, ruziemakers; tegen koorts en onvruchtbaarheid wordt hij ook aangeroepen, hij is de patroon van alle verdrukten en de schrik van alle agressors.

Zijn “cape” werd tot “kapel” waar ieder tot inkeer kon komen en tot hernieuwde inzet van leven en werken.

De kinderen brengen lichtjes in donkere, duistere gewassen, zoals koolraap, winterpeen en suikerbiet en gaan daarmee zingend door de straten:

“Geef ons een appel of een peer,
Komen wij het hele jaar niet meer.”

zingen dankend na een goede gave:

“God zal U lonen met honderdduizend kronen.”,

of zingen verwensend na een minder gul huis:

“Schijt,  schijt,  schijt, hier woont een gier’ge meid.”

11 november vieren wij hem, op de Rudolf Steinerschool, met het Sint-Maartensfeest: In deze door egoïsme en eigenbelang gedragen westerse wereld willen wij u allen wijzen op Sint-Maarten. Sint-Maarten, die warme omhulling schonk aan een behoeftige. En hoe schonk hij!

Ieder die dit leest moet dit goed tot zich laten doordringen; Sint-Maarten gaf de helft van zijn eigen warme omhulling aan de bedelaar. Hij bracht een waarlijk offer. Hij raakte iets kwijt, wat hij wel nodig had. Hij gaf geen jas, die hij overhad of geld waar hij genoeg van had! Nee, hij gaf iets van zichzelf, m.a.w. hij moest zichzelf iets “bloot” geven en daarmee offerde hij.

In onze tijd van vermogensaanwasdeling en profijtbeginsel doet het begrip “offer” naïef aan. Maar toch is de toekomst voor onze wereld, voor onze samenleving, voor onze kinderen, voor onszelf, meer gediend met “offer” dan met de beide op egoïsme stoelende principes.

Een pedagogische beweging zoals Rudolf Steiner in 1919 begon, is gebaseerd op de gedachte, dat offerkracht van volwassenen de omhulling moet vormen waarbinnen de pedagogische warmte kan ontstaan waarin het wordende kinderwezen kan gedijen. Het steineronderwijs valt of staat met de hoeveelheid offerkracht, die ouders, bestuursleden en leraren weten op te brengen. In deze tijd waarin de bazar wordt georganiseerd, merkt men wat offerkracht vermag.

Maar om ons onderwijs werkelijk verder te helpen is het nodig, dat vele, vele, vele volwassenen voortdurend willen helpen, met de voorbereiding van jaarfeesten, het tuinonderhoud, vertegenwoordiging in Landelijk Oudercontact, voorbereiding congres voorjaar 1977,  logies, verzorging studenten V.P.A. enz. enz.

In ons land, waar het onderwijsveld door de overheid zo sterk wordt geëgaliseerd, waar uit naam van democratisering iedereen hetzelfde in plaats van het zijne wordt toegeschoven, waar uit naam van de individualisering de menselijke isolering steeds groter wordt, waar een onderwijsminister denkt, dat door uiterlijke structuren te wijzigen iets wezenlijks verandert aan het onderwijs, waar de overheid steeds meer in culturele aangelegenheden, zoals het geven van onderwijs, de wet wil
voorschrij­ven en toch blijft zeggen, dat de “Vrijheid van Onderwijs” gegarandeerd is. In dat land leeft U en U en U. Vooruit:
Zündet viele Lichter an,
dasz er droben sehen kann,
was er unten hat getan.”

Vanaf 11 november Sint-Maarten schutspatroon voor onze school!

(G.M. Reijngoud, vrijeschool Leiden, nadere gegevens onbekend)

.

Sint-Maartenalle artikelen      nr.5: meer over lantaarn maken

Jaarfeestenalle artikelen

VRIJESCHOOL in beeldSint- Maarten              voorbeelden van lichtjes 

 

.

326-306

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.