VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – St.- Jan (15)

.

SINT-JAN: MIDZOMERTIJD

Om ons heen zien we de natuur zo rijk en uitbundig als in geen ander jaargetijde. Alle bladeren hebben zich vol ontplooid, bloemknoppen springen open, de eerste vruchten zetten zich. Het eenvoudige groene kleed van onze aarde – het gras – tooit zich met een rijke verscheidenheid van aren en pluimen, die met hun gouden waas het groen versluieren. Myriaden van insecten ziet men in de blauwe hemel, zingen door de stille bossen. Overvloed biedt ons de natuur. En wij, mensenkinderen, voelen ons meegenomen in deze bonte, warme wereld. De zon koestert ons, de vakanties lokken — wij geven ons over aan de roep van de natuur.

Dan nadert de midzomernacht, de nacht van 23 op 24 juni. De zon staat hoog aan de hemel en bereidt zich voor op de terugtocht. Nog één korte lichte nacht en het keerpunt is gekomen.

Misschien hebben we geluk en welft zich boven ons de hemel met zijn sterren­kleed. Misschien licht de zee en strooit duizenden sterretjes op het strand, of zien we in de donkere struiken de geheimzinnige gloeiwormpjes oplichten. In de stilte van zo’n warme, zoele nacht worden de Sint-Jansvuren ontstoken en mensen zoeken elkaar rond het vuur. Het vuur verbindt de mensen, die een kring vormen tegen de donkere nacht. Met de vlammen en vonken gaan onze gevoelens mee naar eindeloze hoogten. Bij de nagloeiende blokken keert de ziel terug en we kijken peinzend in de gloed. Een ommekeer — uit de donkere win­ter leefden we mee met de eerste groene knopjes, de ontluikende lente, de zomerroes: en de vraag stijgt in ons op: wat nu? Wat doen wij met deze overvloed?

Veel is ons gegeven, veel hebben wij beleefd — hoe gaan we nu verder?
Zo klonk eens de roep van Johannes de Doper, de machtige prediker aan de rand van de woestijn! Duizenden jaren was er een overvloed geweest, die de mensheid voort had geholpen. Een overvloed van wijsheid, van zorg voor de zich ontwikkelende mensheid. Nu is het keerpunt gekomen. Diegene, die mach­tiger is dan Johannes zal komen. Maar zijn woning zal zijn in de harten van de mensen, niet in de rijkversierde tempels, maar in de donkere diepten van de simpele mensenziel. Komt tot inkeer! Zo klonk de roep van Johannes. En zo roept ieder jaar de Sint-Janstijd: verlies je niet in de zomerpracht. Kijk terug naar wat het jaar je schonk en bezin je op wat je met de oogst zal doen. Zo kan de mensenziel de Sint-Janstijd beleven.

 C.W., nadere gegevens onbekend

.

St.-Jan: alle artikelen
.

Jaarfeesten: alle artikelen

.

191-181

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.