VRIJESCHOOL – Realistisch rekenen

.

Wanneer we kinderen sommen laten uitrekenen, kan er over een som als deze: 300 : 20=    geen misverstand bestaan: de uitkomst is 15

Anders wordt het, als je de som in een omschrijving geeft.
Dat gebeurt in rekenboekjes veelvuldig.

Dan kan er bijv. staan: Je hebt stukjes stof nodig van 20 cm. Je hebt een reep stof van 3m. Hoeveel stukjes van 20cm kun je daaruit knippen?

Natuurlijk geeft iedereen als antwoord: 15.

Dan kan een opmerking van Steiner je nader aan het denken zetten:

‘Dus de berekening is absoluut goed uitgevoerd, maar de zaak is niet in overeenstemming met de realiteit. Wij zijn nu eenmaal tegenwoordig in ons intellectualistische tijdperk te zeer uit op het juiste en we hebben de gewoonte losgelaten dat alles wat we in het leven moeten begrijpen, niet alleen maar logisch juist moet zijn, maar ook in overeenstemming met de werkelijkheid.’ [1]

De 15 stukjes zijn niet in overeenstemming met de werkelijkheid. Door het knippen gaat er op de knipsnee stof verloren. Bij 14x knippen is dat zoveel dat het laatste stuk geen 15cm meer kan zijn. Het antwoord in overeenstemming met de werkelijkheid hoort dus 14 te zijn.

Bij de opgave had ook nog kunnen staan: ‘je hoeft geen rekening te houden met de knipsnee’ en dat vervreemdt de opgave nog meer van de werkelijkheid: je kan niet knippen zonder een knipsnee te maken.

Dus, als je het antwoord 15 wil krijgen, moet je de som niet met een verhaaltje omschrijven. Zo gauw je er woorden bij zoekt, gaat het erom de realiteit niet uit het oog te verliezen.

[1] GA 306/20
Vertaald

Nog meer voorbeelden

Rekenen: alle artikelen

Rudolf Steiner: alle artikelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.