VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – St.- Nicolaas (21)

.

CADEAUTJES

SINT- NICOLAAS
Van de week* kregen wij in de brievenbus de eerste sinterklaasfolder.
Mijn eerste gedachte was:  “Nu al……… ; als de kleuters hem nog maar
niet zien……. ”
Wat jammer is het toch dat de commercie en vaak ook je omgeving elk jaar weer proberen om de vreugde van het Sint-Nicolaasfeest af te nemen!

Vanuit de praktijk weet ik dat in vele gezinnen de Sinterklaastijd wordt gebruikt in de opvoeding. Natuurlijk weet iedereen nu dat je het kind niet meer dreigt met “Je gaat in de zak als je stout bent”, of “Je krijgt met de roe hoor”.
De moderne ouders hebben er echter wat anders op gevonden!
Ik hoor elk jaar weer van de kleuters bijvoorbeeld “Mama zegt altijd dat als ik mijn bord niet leeg eet dan mag ik mijn schoen vanavond niet opzetten”. Of…  “Papa zei als je nou niet gauw gaat slapen dan komt Zwarte Piet niets in je schoen doen hoor….”.

Ik vraag me dan vaak af hoe ouders het dan voor elkaar krijgen om borden leeg te laten eten, speelgoed op te ruimen, gauw te gaan slapen, enz. als Sinterklaas en Zwarte Piet er niet zijn, bijv.  in de lente of zomer!!

Wat even schadelijk is voor een gezonde opvoeding van een kind is om de Sinterklaastijd te gebruiken om het kind te overladen met geschenken. Als het kind elke avond weer zijn schoen mag opzetten en daar elke keer cadeautjes in vindt, gaat hij het heel gewoon vinden. Het is geen verrassing meer. Het zijn die kinderen die eigenlijk nooit echt blij zijn met een geschenkje.

Je merkt dit goed in een kleuterklas. Elk jaarfeest heeft zo zijn verrassingen en soms een geschenkje in de vorm van een vlieger bv. of een palmpasenstok, een lenteboeketje, een glimmende gepoetste appel, enz. Voor de meeste kleuters zijn dit vaak schatten die ze soms maanden (en ook wel jaren, hoor) bewaren. De kinderen die altijd al veel cadeaus thuis krijgen, vinden het echter allemaal heel gewoon. Heus het is echt genoeg als uw kind 1 of 2 keer per week zijn schoen opzet. En u doet hier natuurlijk echt een verrassing in! Om u een beetje te helpen zal ik u wat ideetjes geven voor het Sinterklaasfeest, in deze schoolkrant.

Probeert u ook eens of u niet samen als ouders of met vrienden zelf dit jaar uw Sint- Nicolaasgeschenken kunt maken. Uit ervaringen weet ik hoe je dan al weken van te voren samen het plezier hebt bij het maken van de geschenken. En de intentie waarmee ze gemaakt zijn, werkt door bij uw kind.

Heus, probeer het dit jaar eens.

Ideetjes voor “schoen-geschenken”

+ Van walnoten, muisjes maken, bootjes, wiegjes, enz.

+ Steentjes verven, in een versierd luciferdoosje doen.

+ Tolletje maken (van prikker én rond stukje karton).

+ Houten doosje versieren, te gebruiken om de vele schatten in te doen die elk kind heeft!

+ Van schors stoeltje of tafeltje maken, (voor het poppenhuis b.v. of voor het bouwwerk.)

+ Van hout, goede rechte tak, kabouter snijden, schapenwol opplakken
voor baard en haren, muts van vilt op. (Dit kan ook van die houten
poppetjes die men in een creativiteitszaak koopt. U kunt natuurlijk
vele, vele andere figuurtjes maken, zoals koning, kok, indiaan,
prinses, vader, moeder…….. )

+ Mooie ketting maken.

+ Verkleedkleren. (Ik denk aan een manteltje b.v. Uitgebreide verkleedkleren kunt u  (beter) op pakjesavond geven.

+ Gouden kroon, beplakken met bijv.  lovertjes zodat het een Konings­kroon wordt.

+ Van karton een mooie kaart tekenen, gleuf erin knippen, zodat hier
een bewegend voorwerp ingeschoven kan worden.

+ Punnikklosje met garen (een houten klosje, hierin spijkers timmeren).

+ Dierenfiguren zelf bakken en versieren.

+ Van een handdoekenrol een verrekijker of sterrenkijker maken  (beplakken met mooi papier of stof, vooral werken met lovertjes of kralen, dan wordt de kijker echt iets bijzonders!)

+ Tasje voor school, van katoen, of zelf geweven of gehaakt of gebreid.

ideetjes voor pakjesavond

1 jaar     
De  1e pop  (alleen een zachte lap en hierin wat schapenwol doen en dan afbinden), rammelaar, speeltjes van mooie kleuren die aan wieg of ledikant gehangen kunnen worden en die door de wind bewegen. Mobiel, muziekje (ik denk aan speeldoosje, maar let hierbij op zowel het uiterlijk als dat wat eruit voortkomt!!).

2 jaar
Knuffeldier, eenvoudige pop (geen babypop die is voor het schoolkind!) Mobiel, muziekje (en dan behoeft u niet alleen aan iets te denken voor het kind zelf, maar ook waar u als volwassen persoon iets mee kunt spelen voor het kind). Doosje met grote blokjes (hier stond knopen, maar dat lijkt me te gevaarlijk – in het mondje – ) (kinderen van 2 jaar vinden niets fijner om steeds weer doosje/open te doen, knopen erin, dan alles weer eruit…… en steeds maar weer opnieuw, kiekeboepopje.

3 jaar
Beweegbare houten speeltjes (b.v. zagende kabouters, pikkende kippetjes enz.) Knuffeldier, eenvoudig popje, x-lofoon, muziekdoosje (je hebt ze bijv. bij Speelgoed in Amsterdam* in een houten kastje, de kinderen draaien dan een handel om en de muziek begint, lijkt een beetje op een ouderwetse koffiemolen). Kiekeboepopje, grote blokken, houten stepje, poppenwagentje, rieten manden met dennenappels erin, kaboutertjes, kastanjes, stukjes schors, mooi prentenboek, spullen voor de zandbak, (iets voor de wintermaanden: een grote ijzeren wasteil met zand voor in de huiskamer). Houten bootjes, grote houten auto (waar het kind ook zelf in kan zitten en waar ze zo fijn de blokken in kunnen vervoeren). Mooie lappen om te gebruiken bij hun spel.

4 jaar
Verkleedkleren, eenvoudige pop, knuffeldier, kiekeboepop, blokken in alle vormen, vierkant, enz. Denkt u hierbij ook eens aan schijven van bomen en plankjes! Poppenwagentje, grote kar waar ze zelf op kunnen zitten, x-lofoon, belletjes, paardenleidsel, stokpaard. Lappen en een wasrek waar ze tenten mee kunnen bouwen, houten figuurtjes, mooie prentenboeken, beweegbare figuren, mobiels voor in hun kamer, gebreide bal.

5 jaar
(hoewel het wel voor de ruim 5-jarige is), poppenhuis met meubeltjes (zelf maken is veel gezelliger, maar ook mooier en voordeliger!) Babypop, knuffeldier, houten blokken in alle vormen, ook gekleurde erbij. Manden met dennenappels, stenen, eikels, kastanjes, houten figuurtjes, kabouters. Wasrek met lappen voor tent en winkeltje en poppenkast. Poppenkastpoppen. Muziekinstrumenten zoals: x-lofoon, triangel, belletjes, muziekdoosje. Houten auto, trein met rails  (natuurlijk niet een elektrische daar is een kleuter nog lang niet aan toe!) Houten boten voor in de watertafel. (In de badkamer een teil met water). Zandbakspullen. Waskrijtblokjes, bijenwas, klei, verf (Akwarius, dit is een plantaardige verf die wij ook op school gebruiken). Teken – en schilderpapier. Rieten mand met knutselmateriaal, zoals mooi papier, kwastje, lijm, luciferdoosje, walnoten, closetrollen, karton in mooie kleuren. -Rieten mand met lapjes, wol, schapenwol, naald. Timmerspullen. Verkleedkleren, paardenleidsel, stokpaard.

6 jaar
Poppenhuis met meubeltjes vind ik toch wel meer voor een 6-jarige dan voor een 5-jarige. Een weefraam is ook echt iets voor een 6-jarige. Winkelspullen (en die maakt u dan zelf zoals een rieten mand met noten erin, eikels, kastanjes, erwten, lege doosjes die u bewaart en hele­maal mooi wordt het als u dan ook nog een weegschaal er zelf bij maakt. Het gaat niet om die afgewerkte weegschalen in de winkel hoor, een kind van 6 jaar is daar nog lang niet aan toe!). Poppenkast met poppenkastpoppen. Timmerspullen, maar dan een handboortje er bijv. bij, die zijn heel goedkoop in de ijzerwinkels te koop. Verder zijn er voor de leeftijd van 6 jaar nog heel veel dingen geschikt die ik al bij 5 jaar ver­meldde.

(Dorry, *nadere gegevens onbekend)

surprises

Maak van dozen een boot of trein, waarin Sint voor elk kind een pakje heeft verstopt. Een brief wordt ‘be­zorgd’ met een aanwijzing waar Piet de boot of trein heeft neergezet, en de sleutel erbij van de zolder-, schuur-of kastdeur waar hij aan het werk is geweest.

Zijn er regelmatig dingen zoek in huis? Zoals schaar, gympjes, pen of potloden, de nietmachine? Piet ver­zamelt al deze kostbare zaken en ver­stopt ze in huis. In een gedicht wordt op die plaats gewezen, nadat eerst een opdracht uitgevoerd moet worden. Natuurlijk is er voor al deze moeite iets extra’s verstopt.

Alle feestvierders krijgen een envelop met letters. Opdracht: maak een woord, voeg alle woorden samen tot een zin. De lidwoorden, voegwoorden etc. zijn voor de 6- en 7-jarigen. Piet heeft, behulpzaam, voor een potje plaksel en papier gezorgd. De zin die tevoorschijn komt kan bijvoor­beeld zijn: uitnodiging tot het zingen van een lied, een opdracht iets te zoeken etc.

Een opdracht in dichtvorm kan ook voor ieder verstopt zijn in een klu­wen wol; afwinden en netjes opwin­den en daarna om beurten voorlezen.

Knip een aantal mijters van rood papier. De eerste wordt in een pakje bezorgd, waarop staat: Jan, kijk in de koektrommel. In de koektrom­mel vindt Jan een mijter met het opschrift: Ans, kijk in vaders jaszak. In de jaszak de volgende mijter met: Pappa, kijk onder de deurmat. Enzo­voort. Uiteindelijk wordt er natuur­lijk ergens iets gevonden.

Er wordt een brief bezorgd, waarin Sint z’n zorgen uitspreekt over z’n vermoeide knecht. Hij vreest dat Piet ergens in slaap is gevallen. Willen de kinderen even in hun bedden gaan kijken? In een bed ligt een Piet, ge­maakt van maillots, truien, hand­schoenen en andere kledingstukken, opgevuld met allerlei verrassingen. Piet in een hangmat op zolder is ook spannend.

(Jonas, 30-11-1973)

potlodenetui klas 1/2

formaat: 21 cm lang; 11 cm breed

nodig: stof, rits 20 cm

werkwijze:
knip 2 lapjes van 21 bij 11 + zoom
gebruik een stevige katoen of 2 lagen van een dunnere katoen.

versieren:
het aanbrengen van een versiering is een eigen keuze, misschien kies je voor een bedrukte stof waarop een versiering niet nodig is, of kies je voor de eenvoud van een effen stof.
Als je een versiering op het etui wilt aanbrengen, gaat dat het gemakkelijkst, als die nog niet in elkaar is gezet.

Hier wat voorbeelden. In het boek ‘Handarbeit und Kunstgewerbe’ van Hauck, (in de schoolbibliotheek) worden aanwijzingen van Steiner over het aanbrengen van versieringen gegeven. Daarbij staat altijd voorop dat de versiering ook een praktische functionaliteit heeft. Bij sloffen worden bijv. door versiering de tenen ‘zichtbaar ‘gemaakt, zodat de functie van de slof ook aan de buitenkant te zien is).
Een kaft van een boek wordt zo versierd, dat het uitnodigend werkt op het openen van het boek.

Bij een etui zit het gewicht onderin. Stel, we leggen het etui zó neer, dat het van links naar rechts geopend wordt. Dan is de meest voor de hand liggende plaats voor versiering: rechtsonder. Aan de linkerkant wordt het etui geopend.

Ieder is vrij in eigen keuze. Alleen het formaat ligt vast.

leg de lapjes neer met de rits middenin. Stik de rits vast, met de hand, wordt altijd mooi, of met de machine (voor de wildebrassen).

Als je een voering gebruikt, leg dan de rits tussen de twee lagen stof in.

Bij voering eerst de buitenkant naaien, voering later inleggen.

Vouw de zijkanten nu op elkaar, het buitenste binnen en stik de naden vast. Zomen afwerken en etui weer binnenstebuiten keren, klaar!

(Merit Zandee, vrijeschool Tiel)

vulpenzakje

Maten: 20cm bij 5cm + een koordje om dicht te binden.

Neem een vrolijk stofje, borduur, versier, maak er iets leuks van.

(Beppie en Karin, nadere gegevens ontbreken)

voorbeelden van de site ‘Antroposofie en het kind’

surprisedoosje

Het is meestal nog in de zomer, als het plotseling door mij heen flitst: het geschenk dat Sint-Nicolaas aan de kinderen wil geven, wat zal het dit jaar zijn? Vaak is het één geschenk om samen mee te spelen: een poppenhuis, verkleedmand, poppenkast of b.v. eigen speelgoedkisten. Ongeduldig wacht ik de avonden af, waarop ik kan gaan werken aan de opdracht die Sint-Nicolaas mij gaf.

Er is niets in mij dat niet aan Sint-Nicolaas gelooft, problemen hierover met de kinderen zijn er dan ook nauwelijks. ‘Want’, zo zegt de oudste zeer beslist ‘iedereen begrijpt natuurlijk dat hij niet altijd als mens kan blijven leven. Dat hindert niet, hij heeft het één keer voorgedaan en z’n bedoeling gaat nu altijd door, die voel je van binnen als je wilt’. Er is nauwelijks een feest te noemen in Nederland dat door de eeuwen heen zo geliefd is en zo gevierd wordt als het Sint- Nicolaasfeest. Zou dat mogelijk zijn voor iemand die werkelijk niet bestaat? Ons enthousiasme om voor een ander iets te maken, de ideeën die we daarvoor krijgen, daarin leeft Sint- Nicolaas!

Het is heel spannend te zien hoe een present ontvangen en gebruikt wordt. Terugkijkend op datgene, wat ik door de jaren heen maakte, moet ik zeggen dat de speelgoedkisten wat hun mogelijkheden en bruikbaarheid betreft er duidelijk uitspringen. Er gaat geen dag voorbij of er gaan dozen open en dicht. Ze staan binnen handbereik onder de bedden, door ieder kind ingericht naar eigen behoefte en vermogen: met naaispullen, postzegels, lego, kastanjes, kralen of desnoods in ieder vak iets anders. En op het deksel staat hun eigen naam!

Sint Nicolaas 2

Als hulp zijn de maten voor een vierkant model voor sommigen misschien welkom.

Buitenkist

1 Bodem 31,5 bij 31,5 cm multiplex, 1 cm dik.

2 opstaande kanten 31,5 bij 14 cm meubelplaat 1,7 cm dik.

2 opstaande kanten 28,1 bij 14 cm meubelplaat 1,7 cm dik.

2 binnenschotten 28.1 bij 5 cm multiplex 1 cm dik

Binnenkist
1 bodem 27,5 bij 27,5 cm multiplex 1 cm
2 opstaande kanten 27,5 bij 5 cm multiplex 1 cm.
2 opstaande kanten 25,5 bij 5 cm multiplex 1 cm.
2 binnenschotten 25,5 bij 5 cm multiplex 1 cm.
Deksel
bovenkant 33,5 bij 33,5 cm multiplex 1 cm
2 vierkante latjes 33.5 bij 2 bij 2 cm.
2 vierkante latjes 31,5 bij 2 bij 2

 

Juultje v.d. Stok, Jonas 6/19-11-1976

.

Sint-Nicolaasalle artikelen

Jaarfeestenalle artikelen

VRIJESCHOOL in beeldSint-Nicolaas

.

356-335

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.