VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – Advent (4)

.

ADVENT

Advent: dat wat komt. Er komt je iets tege­moet. Wat doe je dan? Afwachten tot de ontmoeting plaatsvindt? Als we een gast ver­wachten, proberen we hem zo goed moge­lijk te ontvangen. We bereiden ons voor op zijn komst. Zo geeft de adventstijd ons de mogelijkheid ons voor te bereiden op het kerstfeest.

Hoe geven we vorm aan die voorbereidings­tijd? Ja, zoiets krijg je nu eenmaal niet cadeau: je moet er zelf vorm aan geven, een gestalte scheppen, zichtbaar en beleefbaar voor het gezin, voor allen die het meemaken. En als het je lukt om iets van een ceremoniële handeling in te zetten in alle ernst en rust — dan vraagt het kind vanzelf om herhaling, en de traditie is geboren.
Je hebt als moeder de verrukkelijke vrijheid om iets in te zetten, dat kan worden tot een goede en vaste ge­woonte. Het geeft de kinderen en de moeder houvast. Temidden van de sintnicolaasvoorbereidingen proberen we nu met aan­dacht de adventstijd in te zetten. Als er nog geen ‘traditie’ is om op te bouwen, begin dan voorzichtig. Ieder jaar groeit er vanzelf iets bij.

Dit jaar* valt de eerste adventszondag op 30 november. Lukt het niet om dan de advents­krans klaar te krijgen, zet dan in ieder geval vier mooie kaarsen in een kring op tafel met wat sparrengroen ertussen. De eerste adventskaars wordt met aandacht ontstoken. Het stille branden van die ene kaars wil ons een teken zijn, een voorteken van het grote stralende licht, dat geboren wordt in de midwinternacht.
Wat kan je nog meer doen, om de vier ad­ventszondagen een apart karakter te geven? Je kunt een passend verhaal zoeken, je kunt met elkaar zingen of instrumentaal muziek maken. Je kunt gaan knutselen en je kan ’s avonds naar de stand van de sterren gaan kijken. Het kan allemaal, maar ieder moet voor zichzelf aftasten wat binnen de eigen mogelijkheden ligt. Laat je niet ontmoedigen door de vele mogelijkheden. Probeer enkele dingen goed doordacht en voorbereid te han­teren.

Evenals de adventskrans is ook de adventskalender een goede ‘traditie’, als je het met aandacht hanteert. En dat doe je vanzelf als je hem zelf maakt. Kinderen, vooral jonge kinderen, kunnen zich nog niet oriënteren in de tijd. De adventskalender maakt de tijd zichtbaar. De adventstijd krijgt een tastbare gestalte. De kinderen weten nu, wanneer het kerstmis is: ‘als de grote luiken open gaan.’

Zondagmorgen heel vroeg. Stil is het overal nog, als ik naar beneden ga. Het is of het hele huis ademt in een rustige slaap. Ergens kraait een haan. Een tweede geeft antwoord. Buiten hangt een grijze schemer tussen de bomen. Het nachtelijk donker wijkt steeds later voor het licht van de dag. Even de achterdeur open doen en de koele ochtendlucht opsnuiven. Wat ruikt alles heerlijk fris en vol mogelijkheden! Op het bospad staan zwijgend de hoge beukenbo­men. Het is of zij roerloos wachten op iets dat komen gaat.

Ik snuif nog eens. Het tintelt tot in mijn vin­gers, en ik verheug mij op de stralende ogen van de kinderen, die ik een verrassing ga be­reiden.

In de keuken staat een blad klaar met één grote brandende kaars erop; een bordje met beschuiten, waar de honing vanaf druipt en vier notendopjes, vastgezet op een stukje bij­enwas. In iedere notendop staat een kleine mariafiguur, van rode en blauwe bijenwas gevormd. Met het blad in mijn handen loop ik de trap op :

‘Het komt een schip geladen,
tot aan het hoogste boord.
Maria houdt het roeder,
die engel stuurt het voort 

Boven op de slaapkamers zitten de kinderen rechtop in bed, in gespannen verwachting.
Ieder krijgt zijn notendopscheepje en een knapperige beschuit met honing.

“Nu is het Advent, hè mam!’

Hun glanzende ogen kijken mij aan.

(Marieke Anschütz, Jonas 6, *21-11-1975)

.

Adventalle artikelen

Jaarfeestenalle artikelen

VRIJESCHOOL in beeld: advent spiralen e.d.    jaartafel

.

320-300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Advertenties

Een Reactie op “VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – Advent (4)

  1. Pingback: VRIJESCHOOL – JAARFEESTEN -Advent – alle artikelen | VRIJESCHOOL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.