VRIJESCHOOL – Kinderboekbespreking (87)

.

Er zijn heel veel kinderboeken.
Ze zijn en worden door allerlei recensenten besproken. Die hebben allemaal een opvatting of een boek mooi, goed, enz. is.

Er staan vaak illustraties in. Ook die worden mooi, dan wel minder mooi of zelfs lelijk gevonden. Maar hoe geldig zijn deze criteria. Smaken verschillen en als ze opvoedkundig beoordeeld worden, spelen allerlei mensbeelden, bewust of onbewust, ook hun rol.

De kinderen zelf vormen de grootste maatstaf. Als een boek telkens voorgelezen en of bekeken moet worden; als het ‘met rode oortjes’ wordt gelezen, verslonden, zelfs, dan weet je dat de schrijver of illustrator een snaar heeft weten te raken die nog lang naklinkt. Ook de kinderen hebben een smaak en het ene zal dit, het andere dat boek fijner vinden.

In de artikelenreeks ‘Kinderboekbespreking’ op deze blog zal er een aantal de revue passeren.

HET GEHEIM VAN MORIES BESJOER

Hij wordt door het groepje pubers heel aardig gevonden, ze komen graag bij hem thuis. Maar waar komt de volwassen glazenwasser vandaan, ja, uit Frankrijk, maar waar. Hij ontwijkt de vragen daarover. Wat weten ze eigenlijk van hem. 
En dan ontdekt de introverte Brigitte een Franse krant die ze niet kan lezen, maar waar wél een foto in staat van Mories. Ze onthoudt twee woorden die ze op wil zoeken: deux morts! Twee doden!!!
En dan op een dag…Mories wordt opgepakt en weer die foto in de krant omdat hij een meisje zou hebben overvallen in haar huis.
Het groepje laat hem niet vallen, zoals sommigen in de buurt wel doen en de zaken nemen een andere wending als het aangevallen meisje in Mories niet de dader herkent.
Ze besluiten zelf de zaak aan te pakken en komen de vermoedelijke dader op het spoor. Maar als ze inbreken in zijn huis, verschijnt daar plotseling ook Mories.
Hoe kan dat! En dan volgt de spannende ontknoping.
Een boek dat je meteen achter elkaar uit zou willen lezen!

Anke de Vries
Ill. Dick v.d. Maat

Bovenstaande uitgave bij Wolters-Noordhoff in de serie ‘Vroege lijsters’
Oorspronkelijk bij Lemniscaat, meerdere uitgaven.

Leeftijd v.a. 12 jr

Over de leeftijd

Over illustraties

Kinderboekbesprekingalle titels

Kinderboekbesprekingalle auteurs.

.

2889

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.