VRIJESCHOOL – Kinderboekbespreking (49)

 

Er zijn heel veel kinderboeken.
Ze zijn en worden door allerlei recensenten besproken. Die hebben allemaal een opvatting of een boek mooi, goed, enz. is.

Er staan vaak illustraties in. Ook die worden mooi, dan wel minder mooi of zelfs lelijk gevonden. Maar hoe geldig zijn deze criteria. Smaken verschillen en als ze opvoedkundig beoordeeld worden, spelen allerlei mensbeelden, bewust of onbewust, ook hun rol.

De kinderen zelf vormen de grootste maatstaf. Als een boek telkens voorgelezen en of bekeken moet worden; als het ‘met rode oortjes’ wordt gelezen, verslonden, zelfs, dan weet je dat de schrijver of illustrator een snaar heeft weten te raken die nog lang naklinkt. Ook de kinderen hebben een smaak en het ene zal dit, het andere dat boek fijner vinden.

In de artikelenreeks ‘Kinderboekbespreking’ op deze blog zal er een aantal de revue passeren.

Pieter HA Witvliet

 

ZWERFTOCHT MET KORILU

Jasper en Korilu zijn de hoofdpersonen in dit verhaal vol onmogelijkheden, maar die je toch voor lief neemt, omdat ze nu eenmaal door meester-verteller Thea Beckman zijn verhaald, dus meeslepend. Hoofdpersonen  is eigenlijk te veel gezegd: we weten dat (de) Korilu geen persoon is. Wie of wat dan wel? Dat blijft het hele verhaal een raadsel. ‘Het’ zullen we maar zeggen, reist ontzettend graag en samen met Jasper maakt het een wereldreis waarop doldrieste avonturen worden beleefd. Jasper is een intellectueel knappe jongen, maar al reizend komt hij erachter dat ‘iets weten’ niet meteen betekent dat je er ook iets aan beleefd hebt.
Die belevingen ervaart hij nu ruimschoots. We worden over de hele wereld meegenomen: wij lijden schipbreuk, ontmoeten Indianen, moeten vluchten voor een vulkaan, gaan goudzoeken, worden gevangen genomen en weer vrijgelaten. En altijd is daar weer – als inspirerende genius ‘(de) Korilu…..

ZWERFTOCHT MET KORILU

Thea Breckman
Ill. Ingrid en Dieter Schubert

BOEK
Oorspronkelijk verschenen bij Lemniscaat

12 jr

 

Over de leeftijd

Over illustraties

Kinderboekbesprekingalle titels

Kinderboekbesprekingalle auteurs

.

2253

 

 

 

 

 

 

.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.