VRIJESCHOOL – Opspattend grind (67)

.

ehbo

Enige tijd geleden maakten de media melding van eenPetitie voor EHBO op school’

School’ is hier de middelbare.

Toen ik in 1970 op de vrijeschool Den Haag begon, werd er door de toenmalige schoolarts Albert Soesman in de 10e klas EHBO-les gegeven.

Het leerplan, in 1957 door Willem Veltman beschreven, heeft officieel als leervak in de 10e klas ‘EHBO’.

Maar nog veel langer geleden, in 1925 al, staat dit vak in het eerste gedrukte leerplan van de Waldorfschool in Stuttgart, door Caorline von Heydebrand:

Erste Hilfe in Unglücksfällen 
Die Schüler machen praktische Übungen im Verbinden und werden mit Hilfeleistungen bei Unglücksfällen bekannt gemacht.

De leerlingen oefenen praktisch het verbinden en leren bij ongelukken hulp te bieden.

Nu is de (bange) vraag: welke bovenbouwen in Nederland zijn na bijna 100 jaar zo vooruitstrevend dat EHBO een vak is – al die jaren al?

.

Opspattend grind: alle artikelen

.

1835

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

2 Reacties op “VRIJESCHOOL – Opspattend grind (67)

  1. Ja, ik ben ook bang dat geen enkele school zo vooruitstrevend is. Zo zijn er wel meer dingen die eigenlijk op school zouden moeten worden geleerd, maar wat dus niet gebeurt. Ik was 23 jaar toen ik op mezelf ging wonen, maar ik kon toen nog geen ei bakken en zelfs koffie zetten had ik nog nooit gedaan. Iedereen krijgt in het leven te maken met huishouden en koken, maar dat leert men meestal niet op school. Natuurlijk kan men wel zeggen dat men dit thuis van de ouders moet leren, maar dat komt er vaak niet van. Zeker niet in ons gezin van 9 kinderen.
    Overigens herinner ik mij dat mijn dochter wel wat koken leerde op school. Ik weet alleen niet meer welke school, want ze zat eerst op VMBO en later HAVO.

    • Nee, niet alles kan op school worden geleerd, dat ben ik wel met je eens. En thuis moet je inderdaad de gelegenheid krijgen. Wat ik me nog steeds afvraag is, waarom EHBO van begin af aan in het leerplan was opgenomen. Iets menskundigs kan je er nauwelijks aan ten grondslag leggen, iets sociaals natuurlijk wel – hulpvaardig aan de ander. Mocht jij een citaat weten dat dit zou kunnen ondersteunen, dan hoor ik het graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.