VRIJESCHOOL – Opspattend grind – Maten……. (65)

.

De Universiteit Utrecht heeft de docent diVolkert, waar ben je? op Facebook schreef een disciplinaire maatregel opgelegd. Hij krijgt een ‘voorwaardelijk strafontslag opgelegd met een proeftijd van twee jaar’.

In 2014 deed de acteur Thijs Römer ook zo’n uitspraak
Hij kwam ermee weg.

Het Openbaar Ministerie stelde strafvervolging in tegen een betoger die riep:

 ‘Als je Thierry dood wil schieten zeg dan paf’.

Op 26 maart 2019 sprak de auteur Tommy Wieringa in het Literair Café in Helmond.

Wieringa, zoals bekend, heeft het niet zo op de antroposofie en de vrijeschool.

Hij zei in het café:

‘met een machinegeweer naar zo een antroposofische school gaan tijdens het speelkwartier’

(bron: Eindhovens Dagblad, 30 maart 2019, ingezonden briefschrijver T. van Duijnhoven, Helmond):

BRIEVEN

Wieringa was gewoon te grof

Ook mijn zus en ik bezochten op 26 maart het Literair Café in Helmond. Wij waren hevig geschokt door de uitspraak van Tommy Wieringa over ‘met een machinegeweer naar zo een antroposofische school gaan tijdens het speelkwartier’. We keken elkaar aan… wilden opstappen… erop reageren… maar zo verbluft als we waren… het moment was voorbij.

In de pauze, tijdens het signeren, sprak ik Tommy hierop aan. Zowel mijn zus als ik zag dat hij ‘schrok’ van onze reactie. Hij ging ons inziens ook veel te ver. De antroposofie is bij mij bekend. Mijn kinderen hebben ook van deze vorm van onderwijs genoten. Hoewel ik zijn emotie omtrent zijn moeder begrijp, is deze uitspraak niet acceptabel. Ik vind het in deze tijd ook geen ‘dichterlijke vrijheid’ maar gewoon te grof.

Van Tommy zelf begreep ik tijdens ons korte gesprekje, dat hij ook vijftien jaar antroposofisch onderwijs genoten heeft. Beste Tommy Wieringa, ga je wrok en verbitterdheid verwerken zou ik zeggen. Misschien schrijf je wel zo ‘beeldend’, juist omdat je op een Vrije School (vanuit de antroposofie) hebt gezeten, heb ik hem nog kunnen zeggen.

Wij zijn in de pauze naar huis gegaan.

Tonnie van Duijnhoven, Helmond

.

Het Openbaar Ministerie is (nog?) niet tot strafvervolging overgegaan.

Ook zo benieuwd wanneer 

KALASHNIKOV – TOMMY 

zijn excuses aanbiedt?

.

Opspattend grind: alle artikelen

.

1789

.

Advertentie

7 Reacties op “VRIJESCHOOL – Opspattend grind – Maten……. (65)

  1. Ik heb jullie reacties gemist, maar nog dit. Dat ik Wieringa’s afkeer kan begrijpen komt doordat ik me kan voorstellen wat het met een mens doet wanneer een geliefde het loodje legt door een verkeerde medische behandeling.
    Ik weet het natuurlijk niet, maar ik vermoed dat Wieringa’s afkeer voornamelijk te maken heeft met het irrationele van de antroposofie en de gevolgen die daaruit voortvloeien.
    Wat ik persoonlijk van Rudolf Steiner en zijn handel vind is m.i. niet zo belangrijk. Mensen kunnen zelf wel het kaf van het koren scheiden – liefst gebaseerd op feiten.
    Verder mag van mij iedereen geloven wat hij wil, zolang er niemand door geschaad wordt.

    • Het gaat er in dit artikeltje niet om of we Wieringa begrijpen of niet. Ook ik kan me inleven in hoe erg het allemaal rond zijn moeder was, maar dat maakt voor mij zijn uitspraak niet minder WALCHELIJK.

  2. Er zijn twee zaken die hier om meer opheldering vragen. 1. In welke context heeft Wieringa dit gezegd? 2; Heeft de briefschrijver een getrouwe weergave van de uitspraken van Wieringa gegeven?

    Verder kan ik Wieringa’s afkeer van alles wat met antroposofie te maken heeft wel begrijpen. Aan de andere kant vraag ik me ook wel af waarom hij er zo mee blijft zitten.

    • Het dagblad ‘Trouw’ is nogal selectief bij het publiceren van ingezonden brieven. De redactie vond kennelijk de inhoud belangrijk genoeg om tot plaatsing over te gaan. En wat de context betreft: Wieringa’s woorden zijn kennelijk zo bij de schrijver van de ingezonden brief overgekomen. Dat is de realiteit.

      De ‘afkeer van alles wat met antroposofie te maken heeft’ is m.i. een zeer ongenuanceerd gevoel. ‘Van alles’ betekent dus ook dat uitspraken van Steiner als: De leerkracht moet een ongekende eerbied voor het kind hebben of We moeten zover komen dat we niet als geïsoleerde, afzonderlijke mensen of groepen komen te staan, maar vol begrip voor elkaar of de leraar moet vindingrijk zijn of het is in het algemeen gesproken goed dat de leraar een beweeglijk, vindingrijk denken heeft, om er maar een paar te noemen.

      Dat betekent toch ‘afkerig zijn van eerbied voor het kind, afkerig zijn voor begrip tonen voor de ander of afkeer hebben voor een vindingrijke leraar.
      Dat jij je in Wieringa’s afkeer kan vinden, doet mij jouw ongenuanceerde denken over Steiner, de antroposofie en de vrijeschool, beter begrijpen.
      Ik neem aan dat je je eigen uitspraken hierover nog wel weet. En …toevallig? daaronder ook een die aardig Wieringa’s smerige kant op gaat:
      ‘Zieke ideeën in antroposofische schijnwoorden verpakt: vrijeschoolonderwijs’

  3. Wat zou de oorzaak zijn van zijn haat tegen de Vrijescholen? Zou hij soms veel gepest zijn toen hij zelf op de Vrijeschool zat? En waar doelt de schrijver op met de zin: ‘Hoewel ik zijn emotie omtrent zijn moeder begrijp.’?

    • Er is wel van alles over te vinden. Hier bv. over de relatie met zijn moeder.
      Michel Gastkemper besteedde er 10 jr. geleden al aandacht aan.

      Maar die ‘Breivik‘achtige uitspraak vind ik echt smerig.

      • Bedankt voor de links. Die over zijn moeder kende ik niet. Ik heb het nu grotendeels gelezen. De blog van Michel Gastkemper komt mij wel zeer bekend voor, maar het meeste was ik weer vergeten. Inderdaad, die uitspraken van Wieringa over Steiner en de Vrijescholen zijn bij de wilde spinnen af. Hij zou beter Dommy Wieringa kunnen heten. :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.