VRIJESCHOOL – Opspattend grind (59)

.

Laat kinderen held in hun eigen vakantie ZIjn, verhalen lezen en hutten bouwen

Die oproep doet columnist Bas Scheepers in dagblad Trouw, 04-08-2018

Maar…., moet je daartoe oproepen? Dat doen kinderen toch al in hun vakantie?

Zeker wel! Vindt Scheepers.

Hij heeft de ‘basisschoolbundel’ ontdekt van juffen Sofie van der Waart en Tineke Ingwersen:
( )  ‘vol kennis, oefeningen en uitleg voor ouders van kinderen op de basisschool over taal en rekenen. Om kinderen in hun verdiende vakantie scherp te houden, hun opgedane kennis niet verloren te laten gaan en stiekem ook te laten oefenen voor de entree-toets en de eindtoets. Alles op alles om een goed niveau te hebben aan het einde van de basisschool.’

Scheepers verzucht:

‘We blijven als volwassenen onze maatschappij maar volproppen met prestatiedrang en projecteren onze behoefte naar controle, beheersing en cognitief presteren op onze kinderen. Niet verrassend dat kranten vol staan met verhalen over de toename van burn-out gerelateerde klachten onder jongeren en studerende twintigers. Als volwassenen wensen wij elkaar deze periode allemaal een fijne vakantie. Sociale media staan vol hashtags als #evenbijkomen #relaxen en #niksmoeten. Behalve voor onze kinderen?

Laat ze hutten bouwen, verhalen lezen, zwemmen en held worden in hun eigen vakantie. Wedden dat ze daar meer van leren dan van de basisschoolbundel. Vergeet niet dat in onze maatschappij samenwerken, grenzen leren stellen en je eigen verhaal kunnen vertellen net zo belangrijk zijn als rekenen en grammatica. Geef ze dan in de vakantie in ieder geval de ruimte om spelenderwijs deze vaardigheden te leren. ( )’

Het is binnen al zo leuk:

vrijeschool  klas 3  huizenbouwperiode

laat staan buiten:

 

Opspattend grind: alle artikelen

VRIJESCHOOL in beeld: 3e klas – heemkunde

.

1647

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.