VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – Michaël (10-2)

.

MICHAËL STELT DE OFFERVAARDIGHEID VAN MOZES OP DE PROEF

Een Hebreeuwse legende

Op een dag kwam er een duif haastig op Mozes, de grote profeet, toegevlogen en ze smeekte hem: ‘Genade, o profeet van God! Een havik zit me achterna, red mij!
Mozes gaf het bange dier een schuilplaats door het meteen onder zijn mantel te stoppen.
Toen kwam de havik aangevlogen en sprak de profeet aan: ‘Ach, Mozes, ik heb zo’n erge honger – ik heb voedsel nodig, mijn jongen ook -, en omdat je nu mijn buit afpakt, doe je mij een groot onrecht.’
‘Wel, havik’, antwoordde Mozes, ‘wil je van mij nu deze duif terug of wil je gewoon wat eten hebben? In het eerste geval moet ik je zeggen dat dit onschuldige dier bij mij bescherming zoekt en dat ik onder geen voorwaarde in zal stemmen met zijn dood. In het andere geval zal ik mijn best doen om je niet met lege handen naar huis te laten gaan.
Toen de havik geantwoord had dat het hem ging om wat voor voedsel dan ook, sneed Mozes van zijn heilige ledematen net zoveel vlees af als een duif weegt en hij wilde het juist aan de havik geven, toen deze tot hem sprak: ‘O, profeet van God, ik ben Michaël en wat je denkt te zien als een duif, is Gabriël. De reden dat we in deze gedaante naar je toe gekomen zijn, is om je grootmoedigheid en je edele gedachten te onderzoeken en kenbaar te maken.’

Met deze woorden verdwenen ze.

.

Deze legende is te vinden in ‘Aus Michaels Wirken‘ van Nora von Baditz

.

Michaëlalle artikelen

.

1605

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.