VRIJESCHOOL – Kinderboekbespreking (77)

.

Er zijn heel veel kinderboeken.
Ze zijn en worden door allerlei recensenten besproken. Die hebben allemaal een opvatting of een boek mooi, goed, enz. is.

Er staan vaak illustraties in. Ook die worden mooi, dan wel minder mooi of zelfs lelijk gevonden. Maar hoe geldig zijn deze criteria. Smaken verschillen en als ze opvoedkundig beoordeeld worden, spelen allerlei mensbeelden, bewust of onbewust, ook hun rol.

De kinderen zelf vormen de grootste maatstaf. Als een boek telkens voorgelezen en of bekeken moet worden; als het ‘met rode oortjes’ wordt gelezen, verslonden, zelfs, dan weet je dat de schrijver of illustrator een snaar heeft weten te raken die nog lang naklinkt. Ook de kinderen hebben een smaak en het ene zal dit, het andere dat boek fijner vinden.

In de artikelenreeks ‘Kinderboekbespreking’ op deze blog zal er een aantal de revue passeren.

HET WERELDJE VAN BEER LIGTHART

Probeer zelf maar eens – met een blinddoek – hoe het is als je niets meer kan zien.
Beangstigend!
De bijna 14-jarige Beer verliest door een ongeluk het licht in zijn beide ogen. Als blinde moet hij voortaan door het leven. Jaap ter Haar weet m.i. heel gevoelig te beschrijven wat Beer allemaal doormaakt. En zijn ouders. En zijn vrienden.
Het is geen gemakkelijke weg die Beer nu heeft te gaan.
Fijngevoelig wordt beschreven hoe Beer nu meer ‘met zijn innerlijk’ leert te zien, hij ontwikkelt andere zintuigen.
In het ziekenhuis maakt hij kennis met de mensen die op dezelfde kamer liggen, o.a. met ‘de student’ die het niet lang meer zal maken.
Die geeft Beer mooie gedachten mee: telkens vlecht ter Haar dergelijke gedachten door het verhaal. Voor sommigen is dat (te) moralistisch, maar uit eigen ervaring weet (ik ben niet blind, hoor) dat dergelijk mooie woorden een jonge ziel werkelijk verder kunnen helpen.
Wanneer Beer nog een keer naar het voetbalveld gaat, waar zijn ‘oude’ club speelt: ‘doorzag Beer pas later, veel later, wat er in dat kwartiertje langs de lijn in hem was gebeurd. Even voordat Bennie het eerste doelpunt scoorde, richtte hij zijn leven van het zichtbare en lichamelijke op het geestelijke, het wezenlijke van het menselijk bestaan. Al ging dat bijna onbewust, iets daarvan werd hem toch duidelijk. Want even dacht hij aan de woorden, die zijn vader vlak na het ongeluk tegen hem had gezegd: ‘Weet je, Beer, ogen leiden ons vaak van de hoofdzaken af.’
Omdat er ook humor in het boek zit, en dus die mooie gedachten, is het niet alleen maar somberheid. De diepgang voert voor mij de boventoon.

Jaap ter Haar
Omslag: Anjo Mutsaars

Boek

Het is in verschillende uitvoeringen verschenen
Deze bij Uitgeverij Wolters-Noordhoff
in de reeks ‘de vroege lijsters’

Leeftijd v.a. 12jr

Over de leeftijd

Over illustraties

Kinderboekbesprekingalle titels

Kinderboekbespreking: alle auteurs.

.

2755

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.