VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – Sint-Maarten (25)

 

SINT-MAARTEN

Is Hertha’s dag gevierd, is Maria ten hemel gevaren, als de levensgeest die de akkers verlaat – dan wordt er geoogst, op sommige plaatsen nog in het wit, als sacrale dracht, zoals de witte hooischorten op Marken en de witte hooiers-pofbroek en de sint-jakobsdracht in de Usseloër es. Een oogst-mei wordt met de laatste voer hooi of koren meegedragen: een lijsterbestak in Friesland, een paarse distel op de drijvende hooi-oppers op Marken, waar de zgn. hooi-meiden de schuitjes naar de weegschaal varen. Elders wordt ook een oogst-haan meegevoerd, bv. bij de boekweit-oogst, waarbij men zingt:

Koekeloeren haan!
De laatste boekweitkar komt hier al aan!

In Zuid-Limburg wordt de laatste korenschoof versierd met berkentakken die vaantjes en papieren bloemen dragen en de ’martelgaus’ heten. Op Walcheren en Zuid-Beveland wordt een groene wilgentwijg op de hoevepoort gespijkerd ten teken dat de oogst binnen is.

En zo wordt het kale veld achtergelaten in de eerste herfstnevels en het feest van Sint-Joris en de Draak wordt gevierd, met veel geschiet, want de stoffelijke vorm (voorgesteld door de draak der materie) is vernietigd om de geest vrij te laten. De jacht wordt geopend, de slacht begin en de doden worden herdacht op Allerzielen. De dagen korten, en het licht, dat eerst buiten was, laaiend over de gedijende velden, wordt nu binnen ontstoken, in de huizen en in de harten.

In de schemering van de elfde november gaan de kinderen om met hun uitgeholde rapen en bieten, waarin openingen gesneden zijn en waar binnen een vetpotje of kaarsje brandt. De biet bengelt aan een ijzerdraad, aan een draagstok bevestigd, en de kinderen gaan langs de deuren, onder het zingen van het lied:

Sinte Maarten bisschop, komt uit verre landen!
Dat wij hier met lichtjes gaan, is voor ons geen schande!
Hier woont een rijke man, die ons wel wat geven kan!
Geef een appel of een peer!
’k Kom het hele jaar niet weer!

Sint-Maarten: alle artikelen

Vrijeschool in beeld: Sint-Maarten     jaartafel

.

2277

.

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.