VRIJESCHOOL – Kinderboekbespreking (28)

.

Er zijn heel veel kinderboeken.
Ze zijn en worden door allerlei recensenten besproken. Die hebben allemaal een opvatting of een boek mooi, goed, enz. is.
Er staan vaak illustraties in. Ook die worden mooi, dan wel minder mooi of zelfs lelijk gevonden. Maar hoe geldig zijn deze criteria. Smaken verschillen en als ze opvoedkundig beoordeeld worden, spelen allerlei mensbeelden, bewust of onbewust, ook hun rol.
De kinderen zelf vormen de grootste maatstaf. Als een boek telkens voorgelezen en of bekeken moet worden; als het ‘met rode oortjes’ wordt gelezen, verslonden, zelfs, dan weet je dat de schrijver of illustrator een snaar heeft weten te raken die nog lang naklinkt. Ook de kinderen hebben een smaak en het ene zal dit, het andere dat boek fijner vinden.
In de artikelenreeks ‘Kinderboekbespreking’ op deze blog zal er een aantal de revue passeren.

Nu de avonden langer worden, het licht eerder aangaat en storm of regen je soms al wat langer binnenhouden, pak je vaker een boek om samen met je kind te lezen en te bekijken. Kinderboekhandelaar Inge Ebbinge over haar favoriete nieuwe kinderboeken.

Inge Ebbinge in Weleda Puur Kind, herfst 2003, nr.12
.

Een kinderleven is natuurlijk niet altijd een en al veiligheid. Als je zo groot bent dat je van moeders of vaders schoot af kunt glijden en je overal kunt gaan waar je beentjes je brengen, kom je vanzelf ook onbekende en onveilige situaties tegen. Dan moet je soms moedig in je kleine schoenen staan. Een boek over moed en saamhorigheid is. Het bos aan de overkant.

Durf je naar dat vreemde bos? Blijkbaar moet je niet afgaan op verhalen van anderen, maar zelf op onderzoek uitgaan. Zo vergaat het kleine vos als hij de uitnodiging van wasbeertje uit het bos aan de overkant van de rivier aanneemt en met eigen ogen ziet hoe leuk het daar is. Hij weet zijn vriendjes te overtuigen om er ook te gaan kijken. Met vereende krachten bouwen de dieren een brug, die sterk genoeg is om iedereen te dragen. En binnen de kortste keren wordt er gezellig over en weer gebuurt. De prenten van Maja Dusikova zijn mooi en stemmig.

Udo Weigelt
Ill. Maja Dusikova

Boek

V.a. 2jr

Over de leeftijd

Over illustraties

Kinderboekbesprekingalle titels

Kinderboekbesprekingalle auteurs

.

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.