VRIJESCHOOL – 5e klas – geschiedenis (3-2)

Nebukadnezar

Ten tijde van de geboorte van Nebukadnezar was zijn vaderland Babylonië een provincie van het machtige Assyrische Rijk. Toen Nebukadnezar68 jaar later  overleed, was hij de heerser van een norm Babylonisch Rijk, dat niet alleen Assyrië, naar ook  de meeste voormalige provincies omvatte. Hij regeerde zijn enorme gebied vanuit het prachtige paleis met de ‘hangende tuinen’ in Babylon. Tot zijn horigen behoorden ook de ‘kinderen Israels’ die hij vanuit Judea had laten wegvoeren en die hij in Babylon in ballingschap hield.

Deze verbazingwekkende omwenteling werd teweeggebracht door Nebukadnezar en zijn vader Nabopolassar. Zijn vader was tijdens de Assyrische heerschappij gouverneur in het zuidelijk deel van Babylonië. Hij zag dat de macht van de Assyrië afnam en kwam in opstand. Hij bevrijdde heel Babylonië. Daarna sloot hij een bondgenootschap met de koning van de Meden. Samen trokken ze op tegen Assyrië en verwoestten de hoofdstad Nïneve. Nebukadnezar begon zijn militaire loopbaan aan de zijde van zijn vader.
Zijn grootste overwinning behaalde Nebukadnezar toen hij nog kroonprins was. Dit was in een zeeslag tegen de Egyptenaren in 605 v. Chr. bij Karkemisj aan de Eufraat. De Egyptenaren waren opgerukt door Syrië en Palestina. Ze bezetten de gebieden die door de vluchtende Assyriërs werden
verlaten, in een poging hun oude bondgenoten voor de beslissende nederlaag te behoeden. Maar zelfs de Egyptische legers waren niet in staat de Assyriers te redden. Ze werden door Nebukadnezar vernietigend verslagen en moesten naar Egypte vluchten. Daardoor kregen de Babyloniërs de kans het hele gebied te veroveren. Nebukadnezar achtervolgde de Egyptenaren helemaal tot aan de Egyptische grens. Toen ontving hij het bericht dat zijn vader was gestorven en dat hij terug moest naar Babylon om daar de troon te bestijgen.

In de jaren daarna leidde Nebukadnezar vele veldtochten naar Syrië en Palestina. Hij deed dit om zijn rijk veilig te stellen en uit te breiden en om de opstanden – die meestal door de Egyptenaren werden uitgelokt – te onderdrukken.

Judea was een van de lastigste van zijn vazalstaten. Deze Hebreeuwse staat in Palestina had Jeruzalem als hoofdstad. In 600 v. Chr. kwam Judea in opstand tegen de Babylonische overheersing. Dit kon gebeuren omdat Nebukadnezar in een slag tegen de Egyptenaren zware verliezen had geleden en naar Babylon was teruggekeerd om na te denken over een nieuwe strategie. In 598 v. Chr. keerde hij naar Palestina terug en een jaar later viel hij Judea binnen. Hij trok Jeruzalem binnen en nam de koning mee naar Babylon. In 588 kwam Judea wéér in opstand. Deze keer werd Jeruzalem door Nebukadnezar belegerd. De stad gaf zich in 586 over. Nebukadnezar liet de stad plunderen en verwoesten. Ook de tempel van Salomo werd met de grond gelijkgemaakt. De meeste van de inwoners werden naar Babylon weggevoerd, waar ze 60 jaar in gevangenschap doorbrachten.

De stad waar de Hebreeërs terechtkwamen, was in die tijd de mooiste van de wereld. Nebukadnezar besteedde aan het opbouwen van Babylon evenveel aandacht als aan het instandhouden van zijn rijk. Onder zijn leiding werden er rond de stad een brede gracht gegraven en twee hoge muren opgetrokken. Een processieweg, bestraat met kalksteen, kwam door de Ishtarpoort de stad binnen en liep langs het koninklijk paleis en langs alle belangrijke tempels naar de rivier de Eufraat. Vele van de poorten en muren waren bedekt met geglazuurde tegels, met afbeeldingen van dieren. Nebukadnezar liet zijn paleis rond een aantal open binnenplaatsen bouwen. Op grote delen van het dak werden terrassen met tuinen aangelegd. Deze ‘hangende tuinen’ werden later door Griekse reizigers ‘één van de zeven wonderen van de Oudheid’ genoemd.

Nebukadnezar verliet in 567 v. Chr. voor de laatste keer de pracht en de luxe van Babylon, om ten strijde te trekken tegen de Egyptenaren. Het is bekend, dat hij de Egyptenaren in de buurt van hun land bestreed. Over de afloop van de veldslag is echter niets bekend. Er zijn maar weinig verslagen  over de laatste jaren van zijn heerschappij. In het Oude Testament wordt verteld, dat hij in deze
jaren waanzinnig werd, maar men heeft daarvoor geen bewijzen gevonden. Men acht het waarschijnlijker dat hij tot zijn dood het uitgestrekte rijk nog steeds doeltreffend regeerde. Het rijk waarvoor Nebukadnezar zo hard had gevochten bleef na zijn dood niet lang bestaan. Zijn opvolgers waren te zwak om de groeiende macht van de Perzen in het oosten te weerstaan. Binner paar jaar was Babylon weer onderworpen aan vreemde heerschappij, toen als deel van het Perzisehe Rijk.

Assurbanipal 4

5e klas: alle artikelen

885

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.