.
laat je niet onaangenaam verrassen
Het thema van vertellen is in klas 3 (groep 5) het Oude Testament.
Ik heb veel kinderbijbels bekeken, maar wat vertellen betreft, gaat er m.i. niets boven de beeldende verteltrant van JAKOB STREIT.
Het zijn heel wat verhalen en in mijn eerste ‘rondje’ kwam ik – voor de laatste verhalen – in tijdnood.
Dat wilde ik in mijn daaropvolgende 3e klas niet nog eens laten gebeuren en ik maakte aan het begin van het schooljaar een schema.
Heel simpel: je hebt ongeveer 40 schoolweken van 5 dagen: dit is 200 keer, wanneer je iedere dag vertelt. Dat behoort tot het dagelijks terugkerende lesonderdeel, maar het leven brengt mee, dat dit niet altijd lukt – m.a.w. je hebt iets minder dan 200 keer.
Ik vertelde uit de 3 Duitse delen, die nu in een vertaling in 1 boek zijn uitgegeven.
De Nederlandse uitgave heeft ca. 240 blz. voor 200 dagen, dat is iets meer dan een bladzijde per dag. Voor mijn uitgaven zou dat betekenen dat je nu* ten minste al bij Henoch zou moeten zijn (ervan uitgaand dat het schooljaar half augustus is begonnen; e.e.a. hangt natuurlijk nog af van de vakantiespreiding), maar gezien het feit dat er in de kersttijd veel verteld wordt – ik las bijv. ’s morgens bij het (iedere dag) even branden van de adventskaars(en), meteen aan het begin van de dag, wanneer het buiten nog zo donker is, Maria’s kleine ezel [1] voor – ook nog in klas 3 – (tot 3-Koningen) – en dan moet je niet nog eens veel meer willen vertellen – dat is toch wat onevenwichtig – en daardoor komt de vertelstof dan even wat minder aan bod. Wanneer je in december nog een deel van Abraham zou kunnen doen, lig je aardig op een ontspannen schema.
Dit, om onaangename verrassingen te voorkomen.
*begin november
.
[1] zie kinderboekbespreking
3e klas: Oude Testament
3e klas: alle artikelen
vertelstof: alle artikelen
VRIJESCHOOL in beeld: 3e klas
.
354-333
.
.
Hallo
Alvast bedankt voor alle informatie. Deze zijn erg nuttig voor mij aangezien ik op 1 september voor 1ste keer voor klas 3, steiner Brussel, sta. Heeft u toevallig schema s 3n nog andere info die u wil delen, het is voor mij helemaal nieuw, maar ik wil deze uitdaging toch met succes volbrengen en met de klas verder doorschuiven. Alvast bedankt voor uw meedenken. Groetjes , Freya
Aan welke schema’s denkt u?
Wat de 3e klas betreft: wat daarover op mijn blog staat, vindt u onder ‘3e klas: alle artikelen‘
Succes met uw nieuwe werk!
Groet,
Pieter HA Witvliet