VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – St.-Maarten (20)

.

SINT-MAARTEN EN SINT-NICOLAAS

Het bos staat in brand. ’t Is alsof er in de natuur een groot licht wordt ontstoken. In de klas zijn we bezig met een toneelstuk over de herfst: de blaadjes aan de bomen zijn bezig met hun levenswerk; ze weven goud uit het zonnelicht.

Over een paar weken is al het uiterlijk vuur, al het goud verdwenen. En juist in die tijd vieren we met de kinderen het Sint-Maartensfeest, een opstapje naar het kerst-feest, waarbij het helemaal op het innerlijk licht aankomt.

De heilige Sint Maarten begreep al vroeg dat het doden van mensen niet in overeenstemming kon zijn met een christelijke levensweg.

Misschien moeten we dit “doden” niet te letterlijk nemen. Op velerlei manieren kan een mens “dood” zijn, dood door een leeg en zinloos bestaan.

De dood die intreedt als mensen voor elkaar niets betekenen, geen uitdaging, geluk, maar angst, bedreiging, concurrentiengst.

Dorothee Sölle (een theologe) noemt in haar boek “de heenreis” dit “dood” zijn: leven van brood alleen. Ze zegt: ” We sterven aan brood alleen, omdat we voor brood alleen leven. Dat is niet een natuurlijke dood, maar een dood door geweld. Deze dood doet de levende mens geweld aan. Het is een voorgeschreven dood, op bevel van het structurele geweld waarin wij leven en hij wordt gewillig door ons geaccepteerd, want ons eigen streven is liever dood te zijn en te doden, dan onszelf bloot te stellen aan de gevaren die werkelijk leven met zich mee brengt”.

Deze dood ging Sint-Maarten al te lijf door zijn mantel te delen met de bedelaar. Hij gaf iets van zijn eigen omhulling weg. En wil je iets aan een ander kunnen schen­ken dan moet je zelf ook iets te geven hebben, je moet in jezelf de kwaliteit van de schenkende liefde proberen te ontwikkelen, je moet in jezelf je licht brandende houden.

Een Sint-Maartenslied spreekt er ook over:
Hier (in mij) woont een Rijke Man,
die veule geven kan.

Iets verder in november gaan we verder met het ontsteken van het licht; de eerste adventskaars wordt aangestoken en dan komt daarna, een beetje vreemd misschien, nog het Sint-Nicolaasfeest.

Op de lagere school worden nu verhalen verteld van de Heilige Nikola uit Rusland. Nikola de Barmhartige gaat meestal gekleed als een gewone boer die door het land zwerft, als een echte landloper. Meestal overnacht hij bij arme mensen en helpt waar hij kan, op een onopvallende manier. Waarachtigheid en oprechtheid spreken uit de Russische Nikolaverhalen en dat zijn toch de kwaliteiten die ons kunnen helpen bij het zoeken naar het innerlijk licht en die de kinderen kunnen helpen bij het ontdekken van wie ze echt zelf zijn niet wie anderen zeggen of willen dat ze zijn.

(Femmie Timmerman, nadere gegevens ontbreken)

.

St.-Maartenalle artikelen

Jaarfeestenalle artikelen

VRIJESCHOOL in beeldSt.-Maarten  

.

334-314

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.