VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – St.-Maarten (18)

.

EEN LICHTJE VAN EEN POMPOEN

Als stadsboeren waren we laaiend enthou­siast toen er uit de kleine zaadjes echte pompoenen begonnen te groeien in ons tuintje. Toen de prachtige winde-achtige bloem verlepte begon de vrucht te groeien. Botanisch gezien is de pompoen een (zij het flink uit de kluiten gewassen) bes. De eerste werd heel groot en omdat we zo vurig hoopten op een groot exemplaar lie­ten we hem prompt te lang staan en nadat we een regenweek lang niet in de tuin kwamen was hij plotseling verrot.
De volgende drie vielen ten prooi aan on­zichtbare slakken, maar gelukkig konden we de laatste drie redden voor herfsttafel en consumptie, al waren deze wel vrij klein.

Met Sint-Maarten holden we de mooiste goudgele uit, net zoals een koolraap met een scherp mesje en een lepel. Natuurlijk is het beeld van de knol uit de grond als lichtje juister dan van de pompoen, die boven de grond groeit, maar ik denk dat je zulke dingen best naast elkaar kunt hanteren.

Toen ik een paar mensen onder de optocht tegen elkaar daarover hoorde kibbelen, leek me dat nog allerminst de bedoeling! ‘O, een pompoen, dat kan niet, hoor!’ De ander geschokt: ‘Waarom niet?’  ‘Hij komt toch niet uit het donker van de aarde?’ De ander (inmiddels hersteld): ‘Nee, hij toont de zonnekracht, ook goed?’ Ach, laten we wel wezen: een papieren lantaarn groeit ook niet onder de grond! Onze traditionele rapenstamppot met Sint-Maartensavond kon best een pompoenuitbrei­ding verdragen. Er is met het op zichzelf vrij neutraal smakende vruchtvlees heel veel culinairs aan te vangen, bakken, roos­teren, verwerken tot moes, gelei, sap of taart. (Er hebben al meerdere jaren prima receptvoorbeelden van in Jonas gestaan).

In Amerika kan de pompoen op een rijke traditie bogen; hij is dan ook uit Noord-Amerika afkomstig en bij de kolonistenverhalen kom je hele lekkere recepten te­gen, in bijvoorbeeld de boeken van ‘Het kleine huis’ van Laura Ingalls Wilder. Er is ook een kookboek uit die tijd uitge­geven.

Op Onafhankelijkheidsdag kent men als nagerecht een traditionele pompoenen­taart en met Thanksgiving Day (Dankdag voor het gewas) holt men pompoenen uit tot lantaarns.

In Frankrijk in de vroegere Parijse Hallen koos men een ‘pompoenenkoning’ (dege­ne, die met de zwaarste pompoenen bin­nenkwam).

De zaadjes kun je in kettingen verwerken. Als ze gedroogd zijn en je wilt ze toch nog eten, dan kun je ze even nat maken, daarna roosteren in de oven en met wat zout bestrooien. Je kunt pompoenen wel een jaar lang bewaren.

(Tineke Geus, Jonas 5, 29-10-1982)

.

St.-Maartenalle artikelen

Jaarfeestenalle artikelen

VRIJESCHOOL in beeldSt.-Maarten  

.

333-313

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.