VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – Advent (7)

.

ADVENT

Waarom en hoe vieren we advent? Wat is advent eigenlijk?

Als we in het gewone leven iets belangrijks in het vooruitzicht hebben, leven we daar naar toe. We zijn vol verwachting! En als we een feest willen gaan vieren, moe­ten we onze voorbereidingen treffen.

Advent heeft deze beide aspecten: verwachting en voorbereiding. Want het grote, dat te gebeuren staat is Kerstmis, de geboorte van het Christuskind.

Eens was dat zo voor de gehele mensheid. Nu, in onze tijd, kan dat zo zijn voor ieder mens individueel.

In de christelijke kerk begint het kerkelijke jaar dan ook met de adventstijd, met het naar Kerstmis toe leven, vier zondagen vóór 25 december. En opnieuw kan de vraag rij­zen; “Ja, maar hoe doe je dat dan zelf in het dagelijkse leven?”

Zo, uiterlijk, hebben we dan onze adventskrans, met zijn dennengroen, vier kaarsen en het blauwe lint.

Terwijl het buiten steeds donkerder en kouder wordt, de aarde en de mensen meer en meer door de goddelijke wereld verlaten lijken, hangen we in onze klassen en huizen de “eeuwigheidskrans” op, de kroon zonder begin of einde; getooid met het groen, het sym­bool van het leven. Voorzichtig en stil ontsteken we elke week een lichtje meer; de aardse materie offert zich en wordt tot licht en warmte. Als we zelf onze krans ge­maakt en hem opgehangen hebben, dan kan bij het verstrijken van de weken en het ster­ker wordende kaarslicht de stemming in onze ziel ontstaan, die ons het blauw van ad­vent doet begrijpen.

Als de kaars of kaarsen branden zingen we onze adventsliederen: “Het daghet in het Oosten; Maria, die zoude naar Bethlehem gaan; Hoe zal ik u ontvangen?’-
Tijdens dit 
zingen worden we stil van binnen en komt er in onze ziel ruimte, wijdheid, die aan de hemelkoepel doet denken. Die openheid, die wijdheid roept als kleur blauw in ons op.
Wij zien dat ook bij Maria uitgedrukt. Zij draagt een blauwe sluier en ze zegt; “Wijd wordt mijn ziel en prijst de Heer!”                                   

Advent vieren is het scheppen van ruimte, zodat het licht in de harten kan komen. Wij moeten dat onszelf en onze kinderen leren.

Maar in het begin van de adventstijd hebben we daar een grote helper, of eigenlijk twee helpers bij: Sint-Nicolaas, de heilige en zijn Zwarte Piet.

Met humor in waarschuwingen en dreigementen hekelt de Zwarte onze fouten, onhebbe­lijkheden en egoïsme. De Sint laat zijn liefdelicht stralen, schenkt ons zijn gaven, waarmee we het goede kunnen doen. Hij leert ons aan anderen te denken en samen, de Sint en zijn knecht, scheppen ze ruimte in onze ziel. Het kwade wordt uitgebannen; het licht kan binnenstromen.

Dan is er ook nog het Paradijsspel. Adam en Eva, uitgestoten, door eigen schuld, uit de goddelijke harmonie:  werkend en zwoegend, zich met de aarde verbindend en tegelijk wachtend, toelevend naar de vervulling van de belofte: “Dat de barmhartige God zijn Zoon zal doen nederdalen – – – – ”

Wie in de adventstijd dit soort gedachten met zich omdraagt, een adventslied onhoor­baar voor anderen in zijn ziel laat klinken en elke dag een paar minuten stil bij  een brandende kaars gaat zitten, die krijgt er nieuwe gedachten bij en vindt nieuwe wegen om advent te vieren.

(Henriette de Boer, vrijeschool Tiel, nadere gegevens onbekend)

.

Adventalle artikelen

Jaarfeestenalle artikelen

Kerstspelenalle artikelen

VRIJESCHOOL in beeldadvent spiralen e.d.    jaartafel

.

330-310

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Advertenties

Een Reactie op “VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – Advent (7)

  1. Pingback: VRIJESCHOOL – JAARFEESTEN – Advent – alle artikelen | VRIJESCHOOL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.