VRIJESCHOOL – Kinderboekbespreking (55)

 

Er zijn heel veel kinderboeken.
Ze zijn en worden door allerlei recensenten besproken. Die hebben allemaal een opvatting of een boek mooi, goed, enz. is.

Er staan vaak illustraties in. Ook die worden mooi, dan wel minder mooi of zelfs lelijk gevonden. Maar hoe geldig zijn deze criteria. Smaken verschillen en als ze opvoedkundig beoordeeld worden, spelen allerlei mensbeelden, bewust of onbewust, ook hun rol.

De kinderen zelf vormen de grootste maatstaf. Als een boek telkens voorgelezen en of bekeken moet worden; als het ‘met rode oortjes’ wordt gelezen, verslonden, zelfs, dan weet je dat de schrijver of illustrator een snaar heeft weten te raken die nog lang naklinkt. Ook de kinderen hebben een smaak en het ene zal dit, het andere dat boek fijner vinden.

In de artikelenreeks ‘Kinderboekbespreking’ op deze blog zal er een aantal de revue passeren.

In Weleda Puur Kind verschenen recensies van verschillende kinderboeken, vaak met een thema zoals deze:

Patricia F.Wessels, Weleda Puur Kind herfst 2006 nr. 18

.

Spelenderwijs leren is de meest natuurlijke, eenvoudige en leuke manier van leren. Kinderboeken bieden daar op vele niveaus mogelijkheden voor. Zo wordt de taalontwikkeling uiteraard gestimuleerd. Maar ook bijvoorbeeld de emotionele ontwikkeling, door het meeleven met de hoofdfiguur in een verhaal. Of het  denken. Sommige boeken nodigen kinderen op een bijna vanzelfsprekende manier uit om zelf verder te denken en nieuwe vragen te stellen.

In De liefste vraag van Harm de Jonge wordt er veel gepraat door de vogels in het bos. De wijze uil is ooit bezweken onder de belangrijkste vraag van de wereld. Zo is die vraag verloren gegaan, maar hij moet nog ergens in het bos zijn. Daarnaar op zoek, komen de vogels voor vele soorten vragen te staan. Bijvoorbeeld de vreselijke vraag: ‘Waarom eet een vogel andere vogels?’ Of de domste vraag, gesteld door reiger: ‘Kan ik ook een vergeten vraag stellen? Die heb ik genoeg.’ Uiteindelijk wordt de belangrijkste vraag gevonden. Maar het antwoord… dat moet ieder voor zich vinden. Als je met een schoolrijp kind af en toe een hoofdstukje leest, kun je er daarna samen met veel plezier op door filosoferen.

 

DE LIEFSTE VRAAG

Harm de Jonge
Noëlle Smit

BOEK

Uitgegeven bij Van Goor

Vanaf. 6 jaar

Over de leeftijd

Over illustraties

Kinderboekbesprekingalle titels

Kinderboekbesprekingalle auteurs

.

2338

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat op deze blog staat

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.