VRIJESCHOOL – Kinderboekbespreking (51)

Pieter HA Witvliet

.

Er zijn heel veel kinderboeken.
Ze zijn en worden door allerlei recensenten besproken. Die hebben allemaal een opvatting of een boek mooi, goed, enz. is.

Er staan vaak illustraties in. Ook die worden mooi, dan wel minder mooi of zelfs lelijk gevonden. Maar hoe geldig zijn deze criteria. Smaken verschillen en als ze opvoedkundig beoordeeld worden, spelen allerlei mensbeelden, bewust of onbewust, ook hun rol.

De kinderen zelf vormen de grootste maatstaf. Als een boek telkens voorgelezen en of bekeken moet worden; als het ‘met rode oortjes’ wordt gelezen, verslonden, zelfs, dan weet je dat de schrijver of illustrator een snaar heeft weten te raken die nog lang naklinkt. Ook de kinderen hebben een smaak en het ene zal dit, het andere dat boek fijner vinden.

In de artikelenreeks ‘Kinderboekbespreking’ op deze blog zal er een aantal de revue passeren.

Tony Vos heeft een aantal historische jeugdromans geschreven. Deze geven een historisch verantwoord beeld van de tijd of de cultuur waarin het verspeelt. Vos bestuurde de Inka-geschiedenis en trok rond in het gebied dat ze beschrijft.
Door de (hoofd)figuren krijgt de lezer een gevoel voor hoe men daar destijds leefde.
Het verhaal op zich is een fantasieverhaal, maar met aspecten van wat ook in het leven van nu kan plaatsvinden.
In dit boek gaat het bijv. om het leven van jongen die later met het, zijn, noodlot krijgt e maken. Hoe geeft hij vanuit een grote teleurstelling zijn leven weer een nieuwe vorm.
Zo spelen er door het verhaal heen motieven als: wilskrachtig je doel bereiken; voor je eigen mening durven uitkomen, ook als je daardoor je meerdere moet tegenspreken.
Tegelijkertijd is het verhaal spannend: kan Kontor, de hoofdpersoon, een aanslag op zijn Inka (heer) verijdelen, En passend leert de schrijfster je ook allerlei uit deze Inkacultuur stammende woorden. De pucarina is een levensgroot beeld van een overleden Inka; de lama en alpaca, coca en quinoa worden verklaard.

DE GOUDEN PUCARINA

Tony Vos Dahmen von Buchholz
Geen illustraties

BOEK
Oorspronkelijk verschenen bij Fontein

12 jr

Kinderboekbesprekingalle titels

Kinderboekbesprekingalle auteurs

.

2275

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.