VRIJESCHOOL – Kinderboekbespreking (2)

.

Er zijn heel veel kinderboeken.
Ze zijn en worden door allerlei recensenten besproken. Die hebben allemaal een opvatting of een boek mooi, goed, enz. is.

Er staan vaak illustraties in. Ook die worden mooi, dan wel minder mooi of zelfs lelijk gevonden. Maar hoe geldig zijn deze criteria. Smaken verschillen en als ze opvoedkundig beoordeeld worden, spelen allerlei mensbeelden, bewust of onbewust, ook hun rol.

De kinderen zelf vormen de grootste maatstaf. Als een boek telkens voorgelezen en of bekeken moet worden; als het ‘met rode oortjes’ wordt gelezen, verslonden, zelfs, dan weet je dat de schrijver of illustrator een snaar heeft weten te raken die nog lang naklinkt. Ook de kinderen hebben een smaak en het ene zal dit, het andere dat boek fijner vinden.

In de artikelenreeks ‘Kinderboekbespreking’ op deze blog zal er een aantal de revue passeren.

Amalia Baracs, Weleda Puur Kind, lente 2000, nr.5


In een goede sfeer aan tafel kun je ook met jonge kinderen al een tafelgesprekje voeren. Bijvoorbeeld over de herkomst van het eten. Een leuk prentenboek over een aardappelplant is De muis en de aardappel van Thomas Berger met kleurige krijtillustraties van Carla Grillis.

Het dochtertje van de boer stopt in het voorjaar een enorme aardappel onder de grond. Al gauw begint die flink te groeien en te bloeien. Als de boer de reuzenaardappelplant uit de grond wil trekken om de aardappels te oogsten, lukt dat niet. Zelfs niet met behulp van zijn vrouw, de knecht, de meid, het kind, de hond en de poes die om beurten komen helpen. Uiteindelijk lukt het met hulp van de muis. ’s Avonds smullen ze allemaal van aardappelkoekjes (en de muis van de kruimels). Peuters genieten van het ‘zwaan-kleef-aan-thema’ en kunnen zo’n verhaal telkens opnieuw horen.

.

Boek

vanaf 4 jaar

Over de leeftijd

Over illustraties

Kinderboekbespreking: alle titels

Kinderboekbesprekingalle auteurs

.

1650

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.