.
‘Kind op weg”, Jonas 11-01-1974
.
het hele jaar door…..
.
Op een lage tafel stalden de kinderen in de herfst alles uit wat ze op een wandeling gevonden hadden: mandjes en schaaltjes met eikels, kastanjes en beukennoten, een tak met felrode rozenbottels, daarboven een mobile van herfstbladeren. Daarbij kwamen nog glanzend opgepoetste appels, noten, een tros druiven, wat korenaren en een paar stralend gele zonnebloemen. Omdat paddenstoelen zeldzaam worden en beter in het bos kunnen blijven, zochten we een plaat met paddenstoelen op en hingen die bij onze oogsttafel. Het was een feestelijk gezicht en de kinderen brachten in de weken die volgden nog telkens nieuwe dingen aan.
Later stonden op dezelfde plaats de uitgeholde knollen van het Sint-Maartenfeest en ik vond net op tijd een prentbriefkaart met een afbeelding van Sint-Maarten op zijn witte paard, die zijn mantel deelt met de bedelaar. Daarna kwamen de dingen die de kinderen voor het sinterklaasfeest maakten: een Sinterklaasje van crêpepapier, een stoomboot met Sint en Piet beide erop, prachtige tekeningen en aan de wand een plaat van de Sint-Nicolaasavond van Jan Steen. Zo ging het verder. In de kersttijd een mobile van strosterren, zelfgemaakte engeltjes, de adventskalender en allerlei platen en kaarten waar het kerstgebeuren zich op afspeelt. Tegen eind december zetten we het stalletje neer met Jozef en Maria en het Kind in het kribbetje. De kinderen maken een bos van houten bomen uit de blokkenkist en leggen stenen neer, waartussen de herders met hun schapen de weg naar de stal zoeken.
Nadat ook de koningen en de laatste groene sparrentakjes verdwenen zijn, is het kaal geworden op de tafel. Nu staat er een grote stronk en de kinderen maken kabouters en dwergen die in de holletjes en gaten van de stronk worden gezet. De dwergen werken immers de hele winter diep in de aarde, waar zij naar goud en edelstenen zoeken. Ook verzorgen ze de dieren en planten, die wachten tot het weer lente wordt. Voor aan de wand zoeken we een plaat uit met kinderen die in de sneeuw spelen, maar een schaal met krokussen, waarvan er al ééntje bloeit, kondigt aan dat de lente, al duurt het nog wel even, heus in aantocht is.
Misschien komt er als het nog gaat sneeuwen een mobile van
sneeuwmannetjes (van wattenbolletjes gemaakt); maar als de lente vroeg is, maken we lentefeetjes van vloeipapier en hangen die boven de eerste sneeuwklokjes.
Daarna komt Pasen, maar voordat het zo ver is, zullen de kinderen allerlei dingen die ze buiten vinden of zelf maken op tafel zetten. Zo’n tafel — ’t kan ook een kistje of laag kastje zijn, geeft aan de kinderen en aan ons zelf een mogelijkheid, het hele jaar rond mee te leven met de jaarfeesten en met alles wat zich in de natuur afspeelt.
.
nog meer ideeën: Tineke’s doehoek
Jaarfeesten: alle artikelen
.
Vrijeschool in beeld: jaartafels
.
644-592
Pingback: VRIJESCHOOL in beeld – jaartafels – Pasen | VRIJESCHOOL