VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – Advent (9)

.

ADVENT – VOORBEREIDING

Ieder feest heeft een voorbereiding nodig. Of het nu een bruiloftsfeest is, een verjaardagsfeest, een gezellig etentje, of zó maar een feest, het zou, zonder deze voorbereiding, niet kunnen slagen.

Met de jaarfeesten en vooral met het kerstfeest en Pasen, is ook een innerlijke voorbereiding nodig. Voor de volwassenen is deze natuurlijk anders dan voor de kinderen.

De kleintjes, de kleuters, kunnen zich al vier weken vóór het kerstfeest verheugen in de voorbereidingen. De spanning is groot, wanneer zij zien, hoe moeder met hen de adventskrans maakt voor de vier kaarsen, van sparrengroen. Hoe hartverwarmend is het voor hen, om bij die adventskrans de liedjes te zingen en dan de lichtschijn iedere week groter te zien worden.

Hoe spannend is het voor hen, om op de adventskalender te beleven dat iedere dag het engeltje een trede lager komt bij de stal en neerdaalt. Of, dat iedere dag een venster geopend mag worden, tot tenslotte op de kerstdag de poort zich opent en Maria met het kindje te zien zijn, waar Jozef achter staat en de os en de ezel naast het kribje zijn. Juist wanneer wij op een goede wijze met de kleuters en de jonge kinderen deze voorbereiding doen, kan het een hartverwarmende tijd zijn. Wij geven hun dan een kracht mee, die voor het verdere leven een steun kan zijn.

Het is de kracht van het vertrouwen en de zekerheid, dat het licht indaalt in de duisternis. Dat het Godskind voor de mensheid geboren is en dat het niet slechts de natuur en de dieren waren, die het gebeuren meebeleefden,  maar óók de herders op het veld de boodschap van de engelen kregen en het kindje kwamen aanbidden. De drie wijze koningen uit het oosten wisten van zijn komst en vanuit hun grote wijsheid brachten zij het Godskind ieder hun eigen gave.
Melchior bracht het goud der wijsheid.
Balthasar gaf de wierook der innigheid en verering.
Kaspar de mirre, als het symbool der helings- en offerkrachten.

Zo schijnen, vanuit het duister, dat ons buiten in de adventstijd omringt, binnen in de kamer, de lichtjes steeds helderder.
Hun glans gaat groeien!
Iedere week komt er immers een brandende kaars bij, tot eindelijk met Kerstmis de geboorte van het Kind gevierd wordt met een boom vol lichtjes. Met alle blijheid van het feest.

Met alle heerlijkheden, die er immers ook bij horen.

(H.W.IJzerman – van Bemmelen, nadere gegevens onbekend)
.

WAT DOEN WE IN DE ADVENTSTIJD?

Allerlei oude gebruiken kunnen we in de adventstijd als uitgangspunt ne­men om een manier te vinden waar­op we zelf de adventstijd willen vieren.

Vroeger was het in sommige landen de gewoonte — en misschien wordt het in boerendorpen nog wel gedaan – dat de moeder alle leden van het gezin op de adventszondagen wekte, ter­wijl ze zingend rondging langs de bed­den met een blad, waarop voor ieder een kaars, iets te eten en te drinken stond.

Elk jaar maak ik de eerste advents­zondag (dit jaar*2 december) een blad klaar met daarop een kaars en voor elk kind een schaaltje met wat lekkers: een mandarijn, noten of andere knabbeldingetjes. Verder sap of thee en een kleine verrassing. Dat kan van alles zijn: een engeltje van goudpapier, een krokusbolletje, een kaboutertje van wol, een vergul­de walnoot met daarin een mooi steentje, of een klein kandelaartje. De eerste zondag zijn de kinderen ver­baasd en herinneren zich dan weer dat het over vier weken Kerstmis wordt.
De tweede zondag zitten ze zich in bed al te verheugen op wat er komt. Ze laten het licht uit, of als ze toch al aan het spelen waren ( ze zijn nu eenmaal altijd eerder wakker dan ik), wippen ze vlug hun bed weer in als ze het licht van de kaarsen door de glazen deur aan zien komen.

We zingen samen een adventsliedje of ik vertel een klein verhaal. Als we beneden komen, hangt daar de adventskrans met vier kaarsen, waarvan de eerste ’s avonds mag branden.

NOG WAT ANDERE IDEETJES:
Voor kleintjes: op een vel donker­blauw papier wordt elke dag een ster van goudpapier geplakt. Knip voor de zondagen een wat grotere ster. Deze sterrenhemel kan later als achtergrond dienen voor bijvoorbeeld het stalletje met de herders en de schapen, of voor allerlei kandelaars van klei die de kinderen zelf maken. Als je er dan een zelfgetrokken kaars van bijenwas in zet, is het een feest om naar te kijken.

Voor grotere kinderen: iedere ad­ventszondag mag één van de kinde­ren een verhaal vertellen of een stuk muziek maken aan het eind van de dag als de kaarsen in de adventskrans branden.

Bak een grote voorraad zandkoekjes in de vorm van een ster. De kinderen vinden in de adventstijd elke ochtend een koekje op hun bord. Grote kin­deren die zelf koekjes bakken, kun­nen ook andere vormen bedenken: zon, maan, dennenboom enz.

(het kind op weg, Jonas *30-11-1973)

.

Adventalle artikelen

Jaarfeestenalle artikelen

Kerstspelenalle artikelen

VRIJESCHOOL in beeldadvent spiralen e.d.    jaartafel

.

352-331

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.