.
Er zijn heel veel kinderboeken.
Ze zijn en worden door allerlei recensenten besproken. Die hebben allemaal een opvatting of een boek mooi, goed, enz. is.
Er staan vaak illustraties in. Ook die worden mooi, dan wel minder mooi of zelfs lelijk gevonden. Maar hoe geldig zijn deze criteria. Smaken verschillen en als ze opvoedkundig beoordeeld worden, spelen allerlei mensbeelden, bewust of onbewust, ook hun rol.
De kinderen zelf vormen de grootste maatstaf. Als een boek telkens voorgelezen en of bekeken moet worden; als het ‘met rode oortjes’ wordt gelezen, verslonden, zelfs, dan weet je dat de schrijver of illustrator een snaar heeft weten te raken die nog lang naklinkt. Ook de kinderen hebben een smaak en het ene zal dit, het andere dat boek fijner vinden.
In de artikelenreeks ‘Kinderboekbespreking’ op deze blog zal er een aantal de revue passeren.
HET WOLFSVEL EN ANDERE VERHALEN
Verhalen uit de tijd dat ‘men nog in weerwolven geloofde’.
Terwijl we weten – en dat weet ook de 12-jarige – dat deze verhalen niet waar gebeurd zijn, roepen ze toch een spanning op: de schrijver neemt je als vanzelfsprekend mee in de sfeer van ‘dat het misschien toch….’ of ‘als het nu eens…’ en dat maakt dat je het verhaal waaraan je begon, ook uit wil lezen, ‘boeiend’, dus.
Ton van Reen
Ill. Annemarie van Haeringen
Uitgeverij Wolters-Noordhoff
in de reeks ‘de vroege lijsters’
Leeftijd v.a. 12jr
Kinderboekbespreking: alle titels
Kinderboekbespreking: alle auteurs.
.
2753
.
.