VRIJESCHOOL – Kinderboekbespreking (68)

.

Er zijn heel veel kinderboeken.
Ze zijn en worden door allerlei recensenten besproken. Die hebben allemaal een opvatting of een boek mooi, goed, enz. is.

Er staan vaak illustraties in. Ook die worden mooi, dan wel minder mooi of zelfs lelijk gevonden. Maar hoe geldig zijn deze criteria. Smaken verschillen en als ze opvoedkundig beoordeeld worden, spelen allerlei mensbeelden, bewust of onbewust, ook hun rol.

De kinderen zelf vormen de grootste maatstaf. Als een boek telkens voorgelezen en of bekeken moet worden; als het ‘met rode oortjes’ wordt gelezen, verslonden, zelfs, dan weet je dat de schrijver of illustrator een snaar heeft weten te raken die nog lang naklinkt. Ook de kinderen hebben een smaak en het ene zal dit, het andere dat boek fijner vinden.

In de artikelenreeks ‘Kinderboekbespreking’ op deze blog zal er een aantal de revue passeren.

Wie de ‘Scheepsjongens van Bontekoe’ kent, zal in dit boek wel iets herkennen van het leven op een schip dat in opdracht van de V.O.C. naar Indië (Indonesië) vaart. De jongens Rook en Mees – ze worden vrienden – beleven allerlei avonturen; de scheurbuik bedreigt hun leven, maar ook de Portugezen zijn hun vijanden. Je krijgt als lezer een idee hoe men omging met de inheemse bevolking, hoe hun gewoontes waren. Mees wordt in dit deel gevangen genomen en zijn toekomst ziet er niet best uit. Als Rook eindelijk – na vier jaar – weer voet op vaste wal zet, moet hij de boodschap aan Mees’ moeder overbrengen. Het geheim van de blauwe steen blijft lang onbekend, waardoor ook lang de spanning blijft bestaan over wat er toch met die steen is.

C.Vermeer
Ill. Er wordt niet vermeld van wie de illustraties zijn.

Uitg. J.N.Voorhoeve, Den Haag

Op internet is over het boek geen informatie te vinden.
Er bestaat merkwaardigerwijs nóg een boek met dezelfde titel, geschreven door Reina Bakker.

Leeftijd v.a. 12 jr.

Over de leeftijd

Over illustraties

Kinderboekbesprekingalle titels

Kinderboekbesprekingalle auteurs

.

2605

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.