VRIJESCHOOL – Kinderboekbespreking (65)

.

Er zijn heel veel kinderboeken.
Ze zijn en worden door allerlei recensenten besproken. Die hebben allemaal een opvatting of een boek mooi, goed, enz. is.

Er staan vaak illustraties in. Ook die worden mooi, dan wel minder mooi of zelfs lelijk gevonden. Maar hoe geldig zijn deze criteria. Smaken verschillen en als ze opvoedkundig beoordeeld worden, spelen allerlei mensbeelden, bewust of onbewust, ook hun rol.

De kinderen zelf vormen de grootste maatstaf. Als een boek telkens voorgelezen en of bekeken moet worden; als het ‘met rode oortjes’ wordt gelezen, verslonden, zelfs, dan weet je dat de schrijver of illustrator een snaar heeft weten te raken die nog lang naklinkt. Ook de kinderen hebben een smaak en het ene zal dit, het andere dat boek fijner vinden.

In de artikelenreeks ‘Kinderboekbespreking’ op deze blog zal er een aantal de revue passeren.

.

Tony Vos Dahmen schrijft hier over Pythagoras, in een historische context. Door deze – uiteraard deels gefantaseerde – historische roman leren de lezertjes niet alleen over hoe het toen (6e – 5e eeuw voor Christus) in Griekenland was – ze voegt historische kaarten toe – ze voert ze ook mee in de spannende avonturen die Leon, de zoon van een visser, beleeft. Hij is ook heel belangrijk voor de veiligheid van Pythagoras over wie we in het 1e deel van het boek niet eens zoveel horen. In het 2e deel gaat het veel meer over hem. Omdat menig kind met de stelling van Pythagoras te maken krijgt, zou het fijn zijn geweest als daarover wat meer naar voren was gekomen of over zijn bevindingen met de ‘harmonie der sferen’. Maar het blijft in mijn ogen een prachtig en vooral meeslepend geschreven boek.

Tony Vos Dahmen von Buchholz

De komeet van Samos

Boek

Leeftijd v.a. 12 jr.

Over de leeftijd

Over illustraties

Kinderboekbesprekingalle titels

Kinderboekbesprekingalle auteurs

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.