VRIJESCHOOL – 3e klas – het leven in het Oude Testament (5)

.

 

broodbakken

 

leven O.T. 24

1.Koninklijke bakkerij in het oude Egypte
In de bovenste rij een korfzeef (a) en daarnaast een rij kruiken (b). Daaronder kneden twee slaven, met een stok in de hand het deeg (dat anders met de hand gekneed werd) met blote voeten in de trog (c). Rechts daarvan dragen twee slaven (d) deeg en een oliekruik (Levitikus 2 : 4) naar een arbeider, die het deeg op een tafel (e) dun uitspreidt en vormt. Rechts daarvan wordt een ringbrood (ƒ) door een bakkersknecht met twee staven omhoog gehouden. De pan (g) is door een vlak deksel met handvat gesloten; omdat het heet is moet de kok (h) het deksel met een soort van tang optrekken. Bovenaan is een vuur met een kookpot (i); een bakker kookt moes uit vruchten, die in twee korven (j) liggen; een knecht (k) brengt hout aan. Daaronder staat een man voor een bakoven (k); de bakker steekt zijn hand in de bakoven om de gebakken broden eruit te halen; de broden zijn op een tafel (l) neergelegd. Dezelfde bakoven ziet men nog eens in de onderste rij (m): het is „een bakoven, die heet gemaakt is van de bakker” (Hosea 7:4); het is een leemcilinder; het hout wordt er boven in geschud, dan aangestoken en als de oven heet is, wordt het deeg aan de binnenkant als broodvlaaien er tegenaan gekleefd en gebakken. Rechts draagt een bakker de deegvormen aan (n), die hij op een plank boven op het hoofd draagt (vgl. Genesis 40 : 16). In de smalle strook daarboven knielt een bakker (o) voor een lage tafel en garneert het brood met amandelpitten; rechts bestrooit een bakker (p) het brood met kruiden. Onderaan rechts is een brouwerij. Twee mannen (q, q) dragen een stang over de schouder; daaraan hing een bierkruik (de Egyptische tekening is hier stuk). Rechts staan twee brouwers (r, r) met puntmutsen; zij arbeiden bij een korfzeef (s). Daarboven zijn kruiken (t).

 

leven O.T. 25

2.Bakken op gloeiende as
Men legt dan het platte deeg (in de vorm van een pannenkoek) of op een verhitte steen en doet daarover hete as of men bakt het tussen twee aslagen. Het zo gebakken brood is ongezuurd en moet direct genuttigd worden. Zo’n „hete-as-brood (a)” werd door Elia gegeten (1 Kon. 19 : 6) en door de Heiland met de discipelen, (Joh. 21 : 9 en 13).

 

leven O.T. 26

3.Bakplaat.
De bakplaat (a) is een ronde schaal van gesmeed ijzer. De bakplaat rust op een paar stenen en daaronder is een vuurtje van takjes (b) en van mest. De bakplaat heet in de Statenvert. „pan” (Lev 2 : 5); in de vertaling van Prof. Noordtzij in Ezech. 4 : 3: een ijzeren bakplaat. — Achter de bakplaat staat een houten deegschotel (c) (in de Statenvert. „baktrog” bijv. Deu’t. 28 : 5).

 

leven O.T. 27

4.Bakoven
Deze vorm van bakoven (tannoer) is een cilinder van gebakken klei. Beneden bevindt zich een opening voor luchttoevoer (a). De bovenste rand is een weinig naar binnen gebogen (b), om het voor de bakkende vrouw gemakkelijk te maken de broodvlaaien (broodvladen) tegen de binnenwand te doen kleven. Daarnaast is een toestel (c) van hout en leem (c), waar bovenop het deeg kan gevormd worden.

 

leven O.T. 28

5.Bakoven
Een bakoven als deze heeft een aparte ruimte voor het vuur (a), daarboven is de bakplaat. Boven de bakplaat is een koepelvormig-gewelfde overkapping (b), aan de voorzijde daarvan is een opening (c) om het brood in te leggen. Naast de bakoven ligt een rond brood (d).

 

Landbouw in het O.T.  [1]   [2]   [3]   [4]

Overzicht: het leven in het Oude Testament

3e klas: Alle heemkunde-artikelen

VRIJESCHOOL in beeld: 3e klas heemkunde

976

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Advertenties

3 Reacties op “VRIJESCHOOL – 3e klas – het leven in het Oude Testament (5)

  1. Pingback: VRIJESCHOOL – Heemkunde – alle artikelen | VRIJESCHOOL

  2. Pingback: VRIJESCHOOL – 3e klas – heemkunde – alle artikelen | VRIJESCHOOL

  3. Pingback: VRIJESCHOOL – 3e klas – het leven in het Oude Testament – alle artikelen | VRIJESCHOOL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.