VRIJESCHOOL – Jaarfeesten – St.- Maarten (8)

.

DE MANTEL VAN MAARTEN

Op een kille novemberavond rijdt Martinus, een jong soldaat, te paard in de richting van de stad. ’t Is koud en de wind waait net hard genoeg om de verkleurde bladeren, die hier en daar nog in de bomen hangen, los te schudden en op de grond te doen belanden. Martinus heeft geen hinder van de kou, hij is goed beschermd door zijn prachtige, wijde warme rode mantel, stevig toegegespt rond zijn hals. Bij de poort van de stad aangekomen, ontwaart hij onder een zware eik een bedelaar, die smekend zijn tot op het bot verkleumde hand naar hem uitstrekt. Martinus houdt even zijn paard in, wil dan weer doorrijden, doch stopt opeens, pakt zijn zwaard, rukt zich de mantel van de schouders en, als gedreven door een onbekende kracht, slaat met een krachtige houw van z’n zwaard zijn prach­tige rode mantel in twee helften en geeft een helft aan de bedelaar. Deze slaat, vol dankbaarheid naar hem
op­ziend, het stuk mantel om z’n smalle verkleumde schou­ders. Martinus rijdt door en zoekt een slaapplaats in de stad. Die nacht, in diepe slaap na een vermoeiende tocht, heeft Martinus een droom, een visioen en hij ziet Christus voor zich staan met de helft van de warme rode mantel om de schouders.

Dit is de legende van St.-Martinus en zijn mantel. Wat is eigenlijk de betekenis van de mantel? Waarom zou deze bijv. rood kunnen zijn. Zou het zijn, omdat rood de kleur is van de liefde, de warme genegenheid? De rode mantel om de schouders van Martinus zorgt voor warmte; de rode mantel omhult dan als ’t ware de innerlijke warmte. Martinus wordt daarin het symbool voor de drager van de innerlijke warmte, die hij met een ander deelt. Martinus is dan het symbool voor ons betere Ik, als hij zomaar iets van zichzelf, een stuk van zijn mantel, weg­geeft. Die bedelaar deelt mee in de warmte, die Martinus dan uitstraalt.

Rood, als kleur van warmte, vinden we ook terug in de eerste en de laatste zonnestralen van een heldere dag in deze novembermaand. Deze rode zonnestralen omhullen, om-mantel-en als ’t ware de dag, het daglicht, de warmte. Dit licht en deze warmte hebben we nodig om te kunnen leven, om te overleven in tijden van kou en duisternis. Planten- en dierenrijk hebben hun best gedaan om in de een of andere vorm zonnewarmte op te slaan en zo goed mogelijk beschermd, omhuld, te bewaren. Zou het dan ook toeval kunnen zijn dat we, het verhaal van Maarten lezende, daarin het woord ‘cappa’ tegenko­men, zijnde het Romeinse woord voor ‘mantel’ en we een vrijwel identiek woord in het Keltisch tegenkomen nl. cap, zijnde een vertaling voor het woord……. .kool?

Hieraan denk ik, als ik onze volkstuin bezoek en gewa­pend met hark en schoffel de balans opmaak van een ge­brek aan tuinierervaring, dat je nu eenmaal hebt als je begint met zo’n tuin: naar schatting 21 koolrapen, de één nog groter dan de ander, met hier en daar planten als bomen zo hoog, doch helaas zonder knol eronder. Maar die er zijn, zijn een bewijs voor een veelheid aan opgespaard zonlicht en warmte, veilig opgeborgen onder de geelgroene schil. Wat doen we ermee? In de tijd van verinnerlijking, als we allemaal de mantel nog eens ste­vig om de schouders slaan, om warm te blijven, zoeken we ruimte om ons eigen innerlijke licht, onze innerlijke warmte te doen ontwikkelen en te koesteren, opdat we als het moment daar is, met een ander kunnen delen. Waar anders kunnen we dat beter doen dan in een koolraap, waarvan de schil zelf al dienst doet als mantel, als om­hulsel voor opgespaarde warmte. We halen het zonlicht er uit, door hem uit te hollen en stoppen ons lichtje erin. Bij het uithollen hebben we er rekening mee ge­houden, dat het licht door de schil heen naar buiten kan stralen, zodat anderen ons kunnen zien en er van mee genieten. We zijn als t ware een lichtend voorbeeld. Daarom lopen we er, al zingende, mee rond en kloppen op iedere deur.

Wat zien we in dit alles? Met de dood van de Michaëlsdraak komt er een eind aan het uiterlijke licht en leeft de Maarten in ons op. Voor ons staat dan de mens, die steeds opnieuw een stap verder komt, ditmaal door een stuk van z’n innerlijke warmte, z’n liefde, z’n hoop weg te schenken aan z’n naaste, z’n medemens. Daar heeft hij zijn mantel graag voor over.

(Koos Dijkstra, nadere gegevens onbekend)
.

Sint-Maartenalle artikelen      nr.5: meer over lantaarn maken

Jaarfeestenalle artikelen

VRIJESCHOOL in beeldSint- Maarten voorbeelden van lichtjes 

VRIJESCHOOL in beeld: St.-Maarten
bordtekeningen, transparanten

.

339-318

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.