VRIJESCHOOL – 3e klas – het leven in het Oude Testament (36)

.

PLANTEN

hysop, linze, mirte

leven-o-t-170

1. Mirte
Van ouds heeft men de mirte zeer op prijs gesteld om de welriekende geur; bladeren en bessen werden in de geneeskunde gebruikt: in deze is namelijk een aromatisch-etherische olie (dat de bladeren doorschijnend-gevlekt maakt).
In Israël werden mirtetakken ook gebruikt bij het Loofhuttenfeest. Ten Westen van Jeruzalem was in Nehemia’s dagen een bosstreek (waaraan ook de naam Kirjath-Jearim = bossenstad; Jozua 15 : 10 herinnert) en uit dit gebied haalde men o. m. „takken van myrtebomen” om loofhutten te maken (Nehemia 8 : 16). De mirte (myrt) groeit in de dalen, waar de bodem vochtig genoeg is; het wijst dus op een algehele verandering van de woestijnsteppe in een bevloeide streek als voorzegd wordt: Ik zal in de woestijn de myrteboom zetten (Jes. 41 : 19). Als de verslagenen van hart uitgenodigd worden tot de genieting van Christus’ weldaden, wordt de totale verandering, die Zijn vrederijk brengt in de donkere wereld, getekend door de voorzegging: voor een distel zal een myrteboom opgaan (Jes. 55 : 13). Dat de mirten in de dalen groeien, leest men ook in het eerste nachtgezicht van Zacharia: de Engel des Heeren is tussen de mirten, die in de diepte waren (Zach. 1 : 8—11).

leven-o-t-171

 

2. Linze
De gewone linze, een eenjarig plant, die om haar voedzame, smakelijke zaden veel verbouwd wordt. In Palestina wordt de linze gezaaid in december. Men eet de warmgekookte linzen graag als wintervoedsel. Het was in de oudheid ook in Israël bekend (Genesis 25 : 34; 2 Sam. 17 : 28; 23 : 11; Ezechiël 4:9).

leven-o-t-172

3. Hysop
 De hier afgebeelde plant is de Hyssopus officinalis: een struik met veel stengel; de bloemen hebben een vijfspletige, twee-lippige kelk (a) die gewoonlijk een donkerblauwe, soms ook rose of witte kroon omgeeft. Het gebruik van hysop wordt in de H. Schrift het eerst vermeld in Exodus 12 : 22. Neemt dan een bundeltje hysop en doopt het in het bloed en strijkt daarmede aan de bovendorpel, en aan de beide zijposten. Bij het ontzondigingswater werd eveneens hysop gebruikt (Numeri 19 : 6) terwijl bij de reiniging der melaatsen sprake is van cederhout en scharlaken en hysop (Lev. 14 : 4, 6, 49, 51, 52) en de brief aan de Hebr. 9 : 19 er van spreekt dat „hij nam het bloed der kalveren en bokken, met water, en purperen wol en hysop”. Daarom roept David het uit: Ontzondig mij met hysop (Ps. 51 : 9). Van Salomo wordt vermeld: Hij sprak ook van de bomen, van de cederboom of, die op de Libanon is, tot op de hysop, die aan de wand uitwast (1 Kon. 4 : 33) waar dus tegenover de machtige grootse ceder de hysop als een der geringste gewassen wordt gesteld. Tenslotte wordt in het Evangelie van Johannes 19 : 29 meegedeeld: zij vulden een spons met edik en omlegden die met hysop. — De vraag: welke plant wordt met hysop bedoeld, is verschillend beantwoord; Linneus nam aan dat bedoeld wordt de Hyssopus officinalis.

leven-o-t-173

4. Sjalotten
De sjalot heeft haar naam te danken aan de stad Askalon (het is de ui van Askelon; Allium ascalonicum). Nog steeds is het in Palestina een geliefde lekkernij, gelijk in de oudheid, toen de Joden in de woestijn met heimwee terugdachten aan het look, en aan de ajuinen en aan het knoflook (Numeri 11 : 5).

meer over planten in de bijbel

.

Overzicht: het leven in het Oude Testament

3e klas heemkunde: alle artikelen

VRIJESCHOOL  in beeld: 3e klas heemkunde

 

1109

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.