VRIJESCHOOL – 4e klas – actueel

.

Verzamel de granen, nu het kan!
.

Rudolf Steiner:
U weet, hoe ik dikwijls over zo‘n beschou­wing van de natuur heb gesproken, en hoe ik verschillende besprekingen besloot met woorden als deze: er zijn tegenwoordig onder de stedelingen helaas heel wat mensen, die, wan­neer ze buiten op het platteland komen, geen tarwe van rogge kunnen onderscheiden. Het komt daarbij niet op de naam aan, maar op een levende verhouding tot die dingen. Wie de menselijke natuur kent, weet dat er iets zeer belangrijks voor de mens verloren gaat, als hij niet op het juiste ogenblik  — en de ontwikkeling van de menselijke vermogens moet steeds op het juiste ogenblik plaatsvinden — als hij niet op het juiste ogenblik leert te onderscheiden, als hij niet leert – (u weet, het is slechts als symptoom bedoeld) – rogge van tarwe te onderscheiden; wat hier bedoeld wordt omvat natuurlijk nog zeer, zeer veel meer.
GA 192/95
Vertaald

Over het waarom

.

2 Reacties op “VRIJESCHOOL – 4e klas – actueel

  1. Wij hadden vroeger altijd een voorraad tarwe in huis. Mijn moeder bakte daar brood van. Het was heerlijk om op die korrels te kauwen.

    • Dat herinner ik me ook. Dus verzamel zoveel dat ook de kinderen in de klas dat kunnen doen. Dat ze eventueel ‘blindelings’ kunnen proeven welk graan het is, maar ook dat ze het ‘blindelings’ aan de vorm kunnen voelen. In de meeste gevallen zullen ze in de 3e klas, in de heemkundeperiode, al kennis hebben gemaakt met ‘van graan tot brood’ en ook zelf gebakken hebben, nadat ze in een bakkerij zijn wezen kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.