VRIJESCHOOL – Vrije Initiatiefschool Talander

.

WAKKER IN EEN SLUIMERENDE (VRIJESCHoOL)WERELD?

Van de vele vrijescholen in Nederland zijn er maar een paar die de (Michaëlische?) moed hebben het onderwijs werkelijk vrij – d.w.z. geen beperkende staatsinvloed – gestalte te geven.

Een school stichten die ouders willen, hoort – wanneer we naar de driegelede maatschappij kijken – thuis in het gebied van het geestesleven.
Hadden wij een driegelede maatschappij, dan zou de overheid als vertegenwoordiger en behoeder van het recht – de gelijkheid – dit nieuwe schoolinitiatief moeten beschermen en ondersteunen – ook financieel – zonder voorwaarden* voor wat betreft de inhoud van het te geven onderwijs.
Dat dit niet gebeurt, is eigenlijk een groot onrecht: de ouders die nu zwaar meebetalen aan het inititatief, betalen via hun belanstingafdracht óók mee aan het rijksbedrag voor ‘het’ onderwijs. Daar zien zij voor hun kinderen niets van terug. Gedwongen betalen ze dus mee aan onderwijs dat ze voor hun kinderen niet willen.

Maar zo’n initiatief van het vrije geestesleven kan ook niet zonder ‘warm’ geld: het schenkgeld.
De materiële kant van ergens in geloven – het credo – is het krediet.

Hoewel de school mij niet heeft gevraagd om onderstaand artikel te plaatsen, wil ik het hier weergeven:

Beste mensen,  ouders, grootouders, vrienden, collega’s, en andere betrokkenen,

In deze brief vragen we je of je onze vrije initiatiefschool Talander financieel wilt ondersteunen. Elke donatie, hoe klein ook, is welkom!

Vrije initiatiefschool Talander bestaat in januari 1 jaar! Sinds afgelopen zomer zijn er drie kinderen, werken we met twee leerkrachten (1e klas en 3e klas), een schoolbegeleider, en de ouders aan de ontwikkeling van onze school. Met heel veel plezier en tot grote tevredenheid van ouders en kinderen. Onze jarenlange ervaring als vrijeschoolleerkracht (Victor Koelman) en met de ontwikkeling van (school)initiatieven en gemeenschappen (Ingrid Busink), helpen ons om het onderwijs en de samenwerking van dag tot dag zo vorm te geven, dat we optimaal in kunnen gaan op de opvoedingsvragen en het initiatief van de kinderen. Hun enthousiasme voor bomen klimmen pakken we op in een Michaëlsfeest in het klimbos, hun verlangen iets te laten zien en te doen voor de ouders wordt een toneelstukje spelen bij Michaëlsliedjes, de behoefte aan moeilijke sommen wordt een spel met een winkel waar stoffen verkocht worden (meten en rekenen!).
Met gedragen besluitvorming verzorgen we de samenwerking en de afstemming met de ouders.
Zo klein als we zijn, voelen we dat we nu al een reële basis vormen voor de grotere gemeenschap die we straks met meer leerkrachten en ouders en kinderen zullen zijn.

Op weg naar de toekomst: nieuwe kinderen, een kleuterklas, nieuwe leerkrachten en een nieuwe locatie!

We mogen ons verheugen in een toenemende belangstelling voor Talander.  In februari starten we met een kleuterklas, waarschijnlijk met drie kinderen. We hebben een kleuterjuf met veel ervaring gevonden die zich met Talander wil verbinden. Ze heet Aleid Bos, is 45 jaar en is jarenlang in Zweden kleuterjuf geweest.
Ook zijn we in gesprek met een ervaren lerares die vanaf volgend schooljaar mee wil komen werken als leerkracht in de onderbouw! Meester Olaf gaat ons  in januari verlaten en gaat als coach verder werkzaam zijn. Wij zijn hem dankbaar voor het plezier dat hij meebracht naar onze school en voor zijn bekwame begeleiding van de 1e klas.
In 2018 verhuizen we naar onze prachtige nieuwe locatie in het buitengebied bij Vierakker: met bos, weiland, een beek, ruimte voor moestuin en dieren. En een kleine betrokken woongemeenschap eromheen.
Het komende half jaar zullen we met ouders, leerkrachten en kinderen, deze nieuwe locatie gaan verbouwen en inrichten!  We verwachten dat daar dan in het nieuwe schooljaar kinderen bij ons naar school gaan in de kleuterklas en klas 1 t/m 4.

Een ouder over haar ervaringen:

Het is herfstvakantie, de zon straalt en we fietsen van de stad terug naar huis. Onderweg komen we langs de Proeflokalen, waar ons schooltje Talander is gevestigd. “Dat is mijn school”, zegt Milan vol trots tegen ons logeetje. “En dat is onze klimboom, met die touwen en die ladder klimmen we omhoog.” En hij begint vol vuur te vertellen. Zijn ogen glinsteren in het zonlicht. Hij ís het zonnetje sinds hij deze school is binnengestapt en kennismaakte met meester :Victor, meester Olaf en Irene. Dat was aan het begin van dit schooljaar. We zijn verhuisd vanuit Breda naar Zutphen en zochten een passende school voor onze twee kinderen. Milan, onze zoon van 7 jaar, maakte kennis met meester Victor en Irene en wij wisten allemaal, dit is de plek voor hem. Hier mag hij zichzelf zijn en kan hij zich op een rustig tempo ontwikkelen. Hij komt vol trots naar buiten met zijn zelfgemaakte schild en zwaard, of zijn zelfgemaakte breinaalden. Thuis wil hij dan ook breien. IJverig begint hij aan zijn sjaal. Een kort filmpje sturen we naar zijn meester Olaf. En wat krijgen we terug te horen? ‘Schattig hoor, breien is trouwens goed voor zijn tandenwisseling.’ Milan weet dit niet, want dit lees ik ’s avonds laat. Maar hij zegt een paar dagen later vanuit het niets dat zijn ondertand aan het wiebelen is. Voor het eerst. Toeval of niet, het blijft leuk om te vertellen.
“Woensdag is de leukste dag”, zegt Milan, “want dan gaan we houtbewerken.” En na school? Na school speelt hij met Irene, of Isabel of rijdt rustig op zijn fietsje met mij mee naar huis. Thuis eten we wat en dan gaat hij spelen. Dan is hij de draak of zo, omdat ze dat op school uitgebeeld hebben. Of hij vermaakt zich met lego of kapla. We zijn ons gevoel gevolgd met het kiezen van de school en we zeggen bijna dagelijks tegen elkaar hoe goed de kinderen op hun plek zitten. En ja, het is voor ons echt waar, als de kinderen het naar hun zin hebben, dan zijn wij ook gelukkig.

Christel Jansen (moeder van Milan 7 jaar)

De financiën

De financiële middelen vormen (zoals we ons natuurlijk al bij de start goed bewust waren) een knelpunt.
Ouders betalen een ouderbijdrage en wie dat kunnen investeren (lenen) ook vanuit hun eigen spaargelden. Ook de leerkrachten spreken hun spaargeld aan om dit mogelijk te maken. Omdat we in een ‘antikraak’pand onderdak hebben gevonden, is de huur gelukkig heel laag. Ook op de nieuwe locatie zal de huur niet te hoog zijn.
Zodra er meer kinderen zijn, wordt onze situatie al gemakkelijker. Onze spaargelden slinken hard en het is de vraag of we kunnen er het komende half jaar nog zoveel aanspraak op kunnen maken dat we er het komende half jaar mee doorkomen.  Bovendien willen we heel graag al in begin 2018 met een kleuterklas starten. Dit kost meer dan we met de dan verbonden ouders met de ouderbijdragen bij elkaar kunnen brengen. Ook al is de juf bereid voorlopig genoegen te nemen met een heel laag inkomen. Als de klas er al is, wordt instappen voor andere ouders veel gemakkelijker. Dan zijn er ook weer extra inkomsten.
Kortom:  het komende half jaar zal –financieel gezien- naar verwachting de moeilijkste tijd zijn om te overbruggen!

 

HELP JE ONS OVER DE BRUG?

We zijn enorm geholpen met iedere bijdrage die je kunt missen. De eerste donaties hebben we al mogen ontvangen, en we zijn daardoor financieel en moreel zeer gesteund. Hartelijk dank aan iedereen die heeft bijgedragen!
Wil je ook een bijdrage geven? Dat kan op de volgende manieren:

  • Een vaste donatie per maand voor de school (vanaf € 10,–)
  • Onderwijspeetschap, door een vaste donatie vanaf € 50,– per maand, voor een kind op naam, of via het schoolfonds.
  • Een eenmalige donatie
  • Een lening aan de school
  • Schenking in natura: inrichting voor onze nieuwe school, boeken, (buiten)speelmaterialen

Bijddragen kunnen worden overgemaakt op het bankrekeningnummer van onze coöperatieve vereniging:
NL91 TRIO 0338 483 683 t.n.v. Vrije Initiatiefschool, o.v.v. de soort bijdrage. We hebben de voorkeur om het via automatische incasso te regelen.  U kunt daarvoor gebruik maken van bijgevoegd machtigingsformulier.  Schenkingen die aftrekbaar zijn voor de belastingen zijn ook mogelijk via de Stichting Rudolf Steinerpedagogiek, rekeningnummer NL84TRIO 0212 1964 05. Vergeet niet TALANDER daarbij te vermelden!
Voor leningen sluiten we een leencontract af met daarin gezamenlijk afgesproken voorwaarden over leentermijn en rente. Heb je vragen? Bel met Ingrid Busink 06-44426950 of stuur een email ingrid@vrijeschooltalander.nl.

Vrije Initiatiefschool Talander; postadres: Loverendale 19, 7207 PG Zutphen; 06-44426950;   KvK 66493285 NL91TRIO 0338483683

.

*Wanneer de overheid in actie moet komen om het inititatief te laten slagen, hangt van verschillende factoren af. Een ervan is uiteraard het aantal leerlingen.

Coöperatieve vereniging voor vrij onderwijs

Sociale driegeledingalle artikelen

Vrijeschool en vrijheid van onderwijsalle artikelen

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s